abocadors i extractives

TMA sol·licita l'autorització ambiental per l'abocador de Can Balasc

És un dels tràmits que necessita l'empresa per tal de començar a operar

per Redacció , 3 de juny de 2019 a les 16:55 |
L'abocador de Can Balasc | RubiTV.cat
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 de juny de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya va publicar, el passat divendres 31 de maig, l’anunci pel qual s’obre el període d’informació pública del projecte del dipòsit controlat de residus no perillosos de Can Balasc, promogut per l’empresa Arrins SL. Des d’aquesta data, hi ha un període de 30 dies per presentar al·legacions.

Montse Rousse, portaveu de la Plataforma Rubí Sense Abocadors, considera que aquest anunci és “si més no, estrany”, ja que se li reconeix a l’empresa una llicència d’activitats que ja té, per sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. El que li manca a l’empresa és la llicència urbanística, que va intentar tramitar via Projecte d’Actuació Específica (PAE) en Sòl No Urbanitzable i que va ser denegada per la Junta de Govern Local el passat 16 de maig; i també l’autorització ambiental, que ha d’atorgar la Generalitat. Per tal d’obtenir l’autorització, el primer pas és la publicació d’aquest anunci d’informació pública.


L’anunci consta de més d’una cinquantena de documents i més de 1.800 pàgines. Tot i el volum, la plataforma Rubí Sense Abocadors ha analitzat alguns dels documents, i els preocupen alguns elements com les distàncies amb el nucli urbà, el llistat de residus admissibles o l’estudi d’olors. Segons va explicar Rousse, hi ha documents que es contradiuen entre ells, i és per això que la Plataforma presentarà al·legacions.

El que més preocupa a la Plataforma, segons explica Rousse, és que les tramitacions per obrir l’abocador de Can Balasc s’assemblen massa a les que van seguir per Can Carreras. La portaveu ha recordat, en aquest sentit, que l'abocador de Can Carreras va poder obrir gràcies al silenci administratiu, i que gràcies a la Llei Òmnibus l'abocador de Can Balasc podria començar a operar sense tenir la llicència urbanística.


La Plataforma reclama a l'Ajuntament que convoqui de manera urgent la Mesa d'Abocadors per tal de tractar aquesta qüestió.

 

Participació