Comencen les obres de la nova seu del Consorci per a la Gestió de Residus a Terrassa

La nova seu està situada al Sant Isidre 29 de Terrassa, en un edifici que data del 1917

Inici de les obres del Consorci per a la Gestió de Residus a Terrassa.
Inici de les obres del Consorci per a la Gestió de Residus a Terrassa. | Cedida
Redacció
05 de juny del 2019
El Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental disposarà ben aviat d’una nova seu en un edifici propietat de l’Ajuntament de Terrassa, cedit en concessió administrativa per a 50 anys. Els pròxims mesos es portaran a terme les obres de rehabilitació per adequar l’espai, conservant elements emblemàtics de l’històric immoble i adaptant-lo per als usos actuals. Es preveu que les obres finalitzin la primavera de 2020.

El trasllat de la seu del Consorci a Terrassa és una aposta estratègica per tal de disposar d’un espai adequat pels treballadors i treballadores i que sigui punt de trobada pels ajuntaments de la comarca per fer sinèrgies a l’entorn de la gestió dels residus municipal. El nou emplaçament assegura una bona cobertura en transport públic i situa el Consorci a una de les dues cocapitals, amb proximitat a les plantes de tractament propietat de l’ens comarcal.

El president del Consorci en funcions, Ricard Torralba, ha explicat que “pel Consorci, poder-se traslladar a aquesta seu és una aposta estratègica. Una aposta de centralitat, en ple centre de Terrassa, una de les nostre dues co-capitals. Una aposta de ser a prop de les Plantes de Tractament. De Vacarisses, el CTR, i de Terrassa, Can Barba. I una aposta per deixar la provisionalitat en les instal·lacions i de pensar en el Consorci com un ens de futur. Un ens amb projecció i amb una finalitat molt concreta”.

Per la seva banda, l’alcalde de Terrassa en funcions, Alfredo Vega, ha expressat “la satisfacció per compartir aquest moment d’inici d’obres de la nova seu del Consorci a Terrassa” i ha afirmat que “aquest trasllat del Consorci al cor de Terrassa és una aposta de futur per continuar avançant en la millora del tractament de residus i en la conscienciació i el compromís ciutadà i dels ajuntaments del Vallès per preservar el planeta”.

Un edifici de 1917

Les obres de la nova seu del Consorci comencen aquest mes de juny. Es rehabilitarà l’edifici situat al carrer de Sant Isidre 29 de Terrassa, que data de 1917 i compta amb una superfície de 303,04 m2. És obra de l’arquitecte Josep Maria Coll i Bacardí, i forma part del Catàleg d’Edificis d’Interès Històric – Artístic del terme municipal de Terrassa.

Les obres de rehabilitació permetran eliminar la coberta de fibrociment i ampliar la superfície útil en 47,5 metres quadrats gràcies a la incorporació d’un altell que acollirà una part de l’espai de treball. També es tindrà una especial cura en elements històrics i emblemàtics de la finca, restaurant la façana respectant la seva singularitat i mantenint el paviment hidràulic de tot l’edifici. A més a més també s’actua per renovar les instal·lacions i millorar l’eficiència energètica de tot l’edifici. En definitiva, l’adequació permetrà disposar d’unes instal•lacions modernes i funcionals amb possibilitat d’assumir creixements de plantilla.

Acord amb l’Ajuntament de Terrassa

Des de la seva constitució l’any 2001, el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental, en endavant Consorci, havia ubicat les seves dependències a l’edifici 2 del recinte que ocupa el Consell Comarcal del Vallès Occidental. En el context de previsió d’increment de personal per part del Consell Comarcal, i en el marc del procés de configuració dels òrgans de govern pel mandat 2015-2019, es va plantejar la necessitat de reubicar les dependències del Consorci.

Edifici on se situarà el Consorci per a la Gestió de Residus. Foto: GSV


Atenent a aquesta situació, l’Ajuntament de Terrassa, com a ens consorciat, va oferir la possibilitat de cedir un equipament que acollís les noves dependències. Concretament, l’edifici que fins el moment ocupava l’Oficina Municipal d’Escolarització, ubicat al carrer de Sant Isidre, 29. El 25 de juliol de 2017, ambdues entitats van formalitzar la concessió administrativa demanial de l’equipament per un termini de 25 anys. Aquest període va ser ampliat a 50 anys pel Ple de l’Ajuntament de Terrassa, en sessió celebrada el 25 d’octubre de 2018, amb motiu de poder repercutir el cost de les actuacions d’adequació de l’edifici sobre un període més llarg de temps.

El document de cessió estableix que el Consorci haurà d’executar al seu càrrec la totalitat d’obres que es determinin per adaptar la distribució interior de l’edifici a les seves necessitats. Per aquest motiu, es va comptar amb un assessorament tècnic especialitzat que, sota la direcció del Consorci i amb el suport de l’Ajuntament de Terrassa, ha redactat el projecte executiu de reforma integral, aprovat definitivament a inicis de 2019 i amb un pressupost total de 637.875,57 euros. La Diputació de Barcelona finança 550.000 euros del total. El Consorci ha adjudicat la direcció facultativa i l’execució dels treballs.