Crida a presentar al·legacions contra l'autorització ambiental de Can Balasc

Veïns i tècnics municipals comparteixen informació sobre la documentació en el marc de la Mesa d'Abocadors

Reunió de la Mesa d'Abocadors del passat dimecres
Reunió de la Mesa d'Abocadors del passat dimecres | Localpres
Redacció
07 de juny del 2019
La ciutadania de Rubí està cridada a presentar el màxim d'al·legacions possibles contra l'autorització ambiental per l'abocador de Can Balasc, tal com es va posar de manifest a la darrera reunió de la Mesa de seguiment dels abocadors, reunida aquest dimecres.

Els tècnics municipals han explicat en quin punt es troba la tramitació del Projecte d'Actuació Específica (PAE) en sòl no urbanitzable, l'aprovació prèvia del qual va ser denegada per la Junta de Govern Local a mitjans de maig.

Alhora, el consistori va sol·licitar informe als organismes sectorials afectats, i es va sotmetre un termini d'informació pública durant el qual es van presentar gairebé tres mil al·legacions.

També per part de l'Ajuntament es va fer un requeriment d'esmenes tècniques, a la qual l'empresa va respondre amb la presentació d'un Text Refós del PAE el 23 d'abril, però que no esmenava totes les deficiències assenyalades. Per últim, alguns dels informes sectorials sol·licitats no s'han rebut, i alguns son desfavorables.

Així, el PAE no ha estat tramès a la Generalitat de Catalunya, i fins que no es disposi d'un PAE aprovat, no es pot iniciar la tramitació de la llicència urbanística pel dipòsit de residus.

Pel què fa a l'anunci d'informació pública de l'adequació de l'activitat de dipòsit de residus del passat 31 de maig, es disposa d'un termini de trenta dies per tal de presentar-hi al·legacions. La mercantil ARRINS disposa de les corresponents llicències d'instal·lació i obertura, però no de l'autorització ambiental.

El procediment d'adequació de l'activitat a la normativa vigent que tramita la Generalitat de Catalunya es deriva de diverses resolucions judicials, i comporta l'autorització de l'activitat per part de l'òrgan ambiental competent de la Generalitat de Catalunya, tenint en compte les afectacions que suposa per al medi ambient i les persones.

La Plataforma Rubí Sense Abocadors demana ser part interessada en qualsevol tràmit relatiu als abocadors

De seguida que van rebre la informació els membres de la Plataforma Rubí Sense Abocadors van estudiar-la amb deteniment i van detectar diversos elements amb els quals no estan d’acord, i així ho van traslladar ahir a l’ajuntament en la Mesa d’Abocadors.

Entre les deficiències detectades, hi ha la contradicció entre documents, la manca d’un estudi d’impacte ambiental – que l’Ajuntament ja ha comunicat que està en desacord en què no se li exigeixi – o les diverses formes d’anomenar l’activitat per a la qual està sol·licitant llicència: en alguns casos parla de dipòsit controlat, en altres, de planta de tractament de residus... A més de múltiples incongruències entre el projecte de 1992 i el que presenta actualment.

Una altra de les peticions que van fer en el marc d’aquesta reunió és que se’ls consideri part interessada en qualsevol dels tràmits relatius als abocadors, perquè no es torni a repetir el fet que a una persona membre de la Plataforma no se li permetés l’accés a un document, en aquest cas, l’informe desfavorable d’ADIF.

Entre altres qüestions, el cap de la policia local va confirmar que a Can Balasc hi ha més de quaranta punts en obres que es van paralitzar en el seu moment, i que no s’ha avançat en elles des de la darrera comprovació.