Demà, Aplec de Sant Muç i Festa dels Xatos a l'era de l'ermita de Sant Muç

La cita tradicional arrencarà a les 9 h a la plaça Doctor Guardiet i comptarà amb una jornada farcida d'actes que tindran lloc a l'esplanada de l'ermita de Sant Muç

La festa tradicional se celebrarà a l'esplanada de l'ermita de Sant Muç
La festa tradicional se celebrarà a l'esplanada de l'ermita de Sant Muç | Localpres
Redacció
09 de juny del 2019
Actualitzat a les 14:24h
Rubí acollirà demà, 10 de juny, l'Aplec de Sant Muç i la Festa dels Xatos, organitzat per l'Esbart Dansaire de Rubí, el Foment de la Sardana de Rubí, la Parròquia de Sant Pere i l'Ajuntament, amb la col·laboració d'una quinzena d'entitats més. Els actes tindran lloc durant tot el matí i part de la tarda a l'esplanada de l'ermita de Sant Muç.

La convocatòria arrencarà a les 9 h a la plaça Doctor Guardiet, on la ciutadania podrà gaudir d'una xocolatada amb melindros abans d'iniciar el camí cap a l'ermita de Sant Muç amb l'acompanyament dels gegants, gegantons, grallers i tabalers. 

Al voltant de les 10 h, els participants de la caminada podran descansar per fer un refrigeri a la Masia de Can Ramoneda i mitja hora més tard es preveu que ja haurà arribat tothom a l'ermita per començar els actes de la jornada. Primerament se celebrarà la missa, seguida d'un ball de gegants i gegantons, una actuació castellera i l'encesa del foc amb les colles de Diables de Rubí, Diables de la Riera i les Espurnes als Trons, Rubeo Diablorum. A continuació tindrà lloc la ballada de sardanes amb la Cobla Jovenívola de Sabadell i finalment el tradicional ball dels Xatos.

A les 14 h, les persones assistents podran gaudir d'un dinar d'arròs amb tothom, cuinat per la Unión Extremeña de Rubí. Els tiquets del dinar es poden adquirir per un preu de 7 euros. 

A les 15.30 h arrencaran les danses participatives a càrrec de l'Esbart Dansaire de Rubí per concloure la festa i tornar cap a Rubí a les 17 h. 

Una festa amb història

L'ermita de Sant Muç, ubicada als afores del nucli urbà de la ciutat de Rubí, custodia la capella del seu patró, Sant Muç, venerat a les contrades ja des de principi del segle XIV. D'aquesta devoció en són testimonis els nombrosos exvots pintants en fusta com a agraïment pels miracles realitzats pel sant i que s'han conservat fins avui dia. Alhora, les colles dels Xatos que, des del segle XIX, per les festes de Pasqua Granada venien en romiatge des de Barcelona armats amb culleres, forquilles i ganivets de fusta gegants, van contribuir a fer de l'ermita una de les més populars d'aquests voltants.

Els nous temps i els canvis de costums van anar desdibuixant la Festa dels Xatos i aquesta va acabar per desaparèixer. En va restar només un aplec d'ermita, l'Aplec de Primavera, organitzat per la parròquia de Sant Pere i el Foment de la Sardana de Rubí. L'any 1986, arran de la celebració del Mil·lenari, la ciutat va recuperar la Festa dels Xatos, gràcies a l'Esbart Dansaire de Rubí.