Aquest dijous s'inaugura el Museu del Còmic de Sant Cugat

Acollirà més de 8.000 documents entre exemplars impresos i dibuixos originals

Un exemplar d'Azañas Bélicas que s'exposarà al museu
Un exemplar d'Azañas Bélicas que s'exposarà al museu | Cedida
Redacció
10 de juny del 2019
El Museu del Còmic de Sant Cugat del Vallès s'inaugurarà el proper 13 de juny. Es tracta del primer equipament d'aquestes característiques que es crea a Catalunya i és el resultat de la iniciativa privada de tres col·leccionistes. Segons els seus promotors, l'objectiu és convertir aquesta instal·lació en un referent i un pol d'atracció d'activitats, exposicions itinerants, xerrades, conferències i tallers. El projecte ocuparà l'antiga seu de l'Ateneu, ubicat a la plaça de Pep Ventura, i inclourà publicacions datades entre el 1850 i el 2000. En total disposarà de 500 metres quadrats i prop de 8.000 peces entre exemplars impresos i dibuixos originals.

La idea de crear un museu dedicat al còmic va sorgir fa anys quan Paco Baena, José María Delhom i José Luis Villanueva, tres estudiosos i col·leccionistes amants d'aquest mitjà, van decidir sumar esforços en veure que el projecte del Museu del Còmic i la Il·lustració de Catalunya, impulsat per la Generalitat a Badalona, seguia aparcat. "Som persones que estimem aquest mitjà i que creiem que cal preservar la memòria del TBO", explica Paco Baena. 

El museu s'ha instal·lat a l'antiga seu de l'Ateneu, propietat de la família Villanueva. Disposarà de 500 metres quadrats i acollirà prop de 8.000 publicacions datades entre 1850 i 2000. "Repassa 135 anys d'història del còmic i ho fa amb tot detall", apunta Baena que destaca la "dualitat" entre el TBO imprès i el dibuix original. "S'hi podran veure més de 300 originals exposats en molts casos al costat del TBO imprès", ha explicat. 

Tot i que es tracta d'una iniciativa privada, l'estudiós del còmic reclama suport institucional per convertir aquest equipament en un referent a Catalunya i l'Estat. "A banda de la col·lecció permanent, preveiem desenvolupar-hi xerrades, exposicions temporals, la primera de les quals estarà dedicada a Francesc Ibáñez, i conferències", detalla l'impulsor del projecte. 

També hi haurà un arxiu digital que els visitants podran consultar i una zona de l'edifici on s'hi faran classes de dibuix.