La majoria dels compromisos del pacte antiracista s'han complert durant les campanyes electorals

Oriol Amorós critica que a Rubí hi hagués determinats partits contraris a l'obertura d'un centre de MENA

Manifestació de Rubí Acull
Manifestació de Rubí Acull | Carla Serra
Redacció
19 de juny del 2019
Actualitzat a les 12:06h
Oriol Amorós, secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat, va assegurar dilluns al matí que la majoria de compromisos del pacte polític i social contra el racisme i la xenofòbia s’han complert durant les dues darreres campanyes electorals.
 
En un breu informe preliminar, que es va presentar durant la reunió dels membres signants d’aquest pacte, Amorós va manifestar que els incompliments han estat reduïts, i que la majoria de vulneracions han consistit en vincular manters i menors estrangers no acompanyats amb inseguretat.
 
També s’ha constatat la poca veu que tenen els immigrants en els debats públics, però Amorós va destacar el “salt qualitatiu positiu” que suposa que hi hagi una major presència de persones migrants a les llistes electorals.
 
En resum, en les dues campanyes electorals que s’han viscut el mes d’abril i maig, Amorós diu que, fent un anàlisi superficial de la informació publicada en els mitjans de comunicació, els compromisos s’han complert, tot i que hi ha hagut candidats que han utilitzat l’origen per establir diferències entre els ciutadans dels seus municipis.
 
En una reunió en entitats, va criticar el cas de Rubí, en què alguns partits s’han oposat a la creació d’un centre d’acollida per MENA, i també que en un debat sobre manters a Barcelona, algun partit no hi participés.
 
Així mateix, Amorós va recordar que l’acord signat no consistia en no parlar d’immigració durant la campanya sinó que se’n parlés amb rigor i context. També va recordar que l’acord no era només per les eleccions sinó que va més enllà.

A la reunió també hi van assistir el conseller de Treball i Afers Socials, Chakir El Homrani, el president de la Generalitat, Quim Torra, representants de partits polítics, diputacions i associacions municipalistes i també sindicats i entitats del sector.