Ainhoa Douhaibi: «El rebuig als centre de MENA és fruit de la violència institucional que han rebut durant anys»

Una seixantena de persones assisteixen a la xerrada organitzada per Rubí Acull, Rubí Solidari i ARSI

Ainhoa Douhaibi i Daniela Ortiz parlen a Rubí sobre els menors no acompanyats
Ainhoa Douhaibi i Daniela Ortiz parlen a Rubí sobre els menors no acompanyats | Marta Casas
Redacció
19 de juny del 2019
Actualitzat a les 16:45h
Rubí Acull, Rubí Solidari i l'Associació Rubí Sociocultural i Integració (ARSI), amb la col·laboració de l'ajuntament de Rubí, van organitzar ahir a la tarda una xerrada titulada Els menors no acompanyats més enllà dels estereotips, a la qual van assistir al voltant d'una seixantena de persones.

Les dues ponents, Daniela Ortiz i Ainhoa Douhaibi, han fet una explicació dins del marc normatiu però també des de l'activisme antiracista que practiquen i de la seva pròpia experiència.

Daniela Ortiz ha explicat que el marc legal que s'ha constituït i que s'aplica a famílies i infància s'ha fet des del racisme institucional, amb exemples com que els fills d'immigrants no tenen dret a la nacionalitat, que està totalment legalitzada la retenció de menors en Centres d'Internament d'estrangers o la detenció de mares gestants o lactants, entre d'altres.

Així, Ortiz ha assegurat que els menors estan profundament desprotegits dins d'aquest sistema legal, ja que molt sovint no se'ls considera menors sinó que se'ls aplica la mateixa normativa que als adults. "De vegades no se'ls considera menors perquè diuen que son utilitzats pels seus pares per tal de poder venir", ha explicat Ortiz.

Per la seva banda, Ainhoa Douhaibi ha fet una exposició més concreta de com afecta als menors aquest marc legal que s'ha construït al voltant de les persones migrants i el col·lectiu de menors estrangers no acompanyats, ja que des de les institucions s'han donat un seguit de respostes a l'aparició de menors que han acabat estigmatitzant-los i criminalitzant-los: "Es mostra una part de la vida d'aquests joves que, en ésser esbiaixada, reprodueix una imatge que no és veritable", conclou Douhaibi.

En aquest sentit, Douhaibi lamenta no sentir-se sorpresa pel rebuig que ha generat l'obertura del centre de MENA a Rubí: "és la resposta lògica després de tants anys de violència institucional i d'Estat contra aquests nois. No sorprèn, però sí que preocupa, ja que al cap i a la fi qui rep la violència son ells".

En aquest sentit, Daniela Ortiz considera que s'ha agafat un grup de la població - ara son els MENA però havien estat els manters o les bandes llatines - i el col·lectiu acaba essent qui canalitza la violència racial.