Alba Garcia, de l'INS Torrent dels Alous, guanya el Premi Miquel Segura amb un treball sobre la dona al món de l'esport

Tant la guanyadora com les tres finalistes del Premi son noies

Les finalistes i la guanyadora dels Premis Miquel Segura
Les finalistes i la guanyadora dels Premis Miquel Segura | Marta Casas
Redacció
20 de juny del 2019

Ahir a la tarda es van entregar els Premis de recerca Miquel Segura, que premien els millors treballs de recerca de batxillerat d'estudiants d'instituts de Rubí. El treball guanyador, Dona, dona't força, d'Alba Garcia, és un estudi sobre la igualtat de gènere en el món de l'esport.

Alba Garcia, de l'INS Torrent dels Alous, ha explicat que "no m'han sorprès les conclusions de l'estudi, és el que m'esperava trobar", i ha apuntat que ja en la part preliminar, en què estudia la igualtat de gènere en global, "hi ha gent que pot pensar que s'ha assolit la igualtat però la realitat és que no".

La directora de l'institut on estudia la guanyadora, Anna Malonda, va explicar que l'Alba havia fet un gran treball i s'havia implicat molt en l'estudi, "i fins i tot s'ha atrevit a fer unes recomanacions a l'Ajuntament per millorar en alguns aspectes". Les recomanacions, segons Garcia, son que s'intenti invertir més recursos i donar més visibilitat a l'esport femení, ja no només a nivell municipal sinó en general.

Els tres treballs finalistes d’aquesta 20a edició dels guardons han estat: Evolució i creació del relat en imatges, de Laura López de l’INS La Serreta (1r finalista); Els nens discapacitats dels camps de refugiats saharuis, de Meritxell Ventura de l’INS Duc de Montblanc (2n finalista); i Spanish vs Korean Advertising, de Paula Fernández de l’INS La Serreta (3r finalista).

La 20a edició dels Premis Miquel Segura ha comptat amb la participació de 15 treballs, i cal destacar que tant les tres finalistes com la guanyadora han estat dones.

Un aspecte que han destacat tant l'alcaldessa, Ana Maria Martínez, com el regidor d'Educació, Víctor García, que ahir vivia el seu primer acte oficial des que ocupa aquest càrrec. García, a més, ha viscut les passades edicions del certamen com a director de l'INS L'Estatut, i creu que els premis son "una molt bona manera de reconèixer l'esforç i el taltent dels joves estudiants de Rubí, i incentivar-los a seguir treballant i dedicant-se a la recerca en un futur".

Per la seva banda, l'alcaldessa ha destacat el "caire social" del treball premiat, després d'algunes edicions en què els treballs que han resultat guanyadors han estat més de l'àmbit de les ciències. Ana Maria Martínez també ha anunciat que s'està treballant per donar encara més visibilitat a aquests premis, ja que és una manera de "reivindicar el talent que té la nostra ciutat, i de fer que no marxi. O, en cas que hagi de marxar, acabi retornant".

L’entrega ha comptat amb una conferència inicial que enguany ha anat a càrrec del professor investigador de l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i Premi Nacional de Recerca al Talent de l'any 2016, exalumne del Duc de Montblanc, que ha parlat sobre Los nanorobots: todo un viaje alucinante al nanomundo.