eleccions municipals 2019

Els residents estrangers es poden inscriure al cens per les eleccions municipals fins el 15 de gener

Podran exercir el seu dret a vot les persones de fins a 12 països amb conveni de reciprocitat amb l'estat espanyol

per Marta Casas , 8 de gener de 2019 a les 08:30 |
Els estrangers residents es podran inscriure al cens a l'OAC | RubiTV.cat
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 de gener de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els estrangers residents i empadronats a Rubí que compleixin uns requisits mínims tindran dret a vot a les eleccions municipals del proper 26 de maig.

Es tracta, en el cas de ciutadans de fora de la Unió Europea, d'aquelles persones nascudes a Bolívia, Colòmbia, Xile, l'Equador, el Perú, el Paraguai, Trinitat i Tobago, Cap Verd, Corea del Sud, Islàndia, Noruega i Nova Zelanda que portin cinc anys  de residència legal a l'estat espanyol i amb el document de residència vigent.


Per tal de poder exercir el seu dret a vot a les properes eleccions municipals, les persones que compleixin aquests requisits s'han d'inscriure al cens electoral de Rubí, abans del 15 de gener de 2019. El termini es va iniciar el passat 1 de desembre. La inscripció al cens es pot fer a través de les Oficines d'Atenció a la Ciutadania, situades a la plaça de Pere Aguilera, davant l'Ajuntament; o a la rambleta Joan Miró, davant l'edifici Rubí Forma.

En el cas dels ciutadans de la Unió Europea, el termini per inscriure's al cens electoral s'amplia fins el dia 30 de gener.


Segons l'Idescat, l'any 2017 hi havia un total de 7.925 residents estrangers a la nostra ciutat. En total, hi ha 1626 persones procedents dels països de fora de la UE que tenen conveni amb l'estat espanyol; i 1043 procedents de països de la Unió Europea.

Per contra, la comunitat més nombrosa de Rubí, la marroquina - 2.529 persones - no podrà exercir el dret a vot, així com els 552 xinesos, 269 paquistanesos o 265 senegalesos residents, ja que no existeix conveni de reciprocitat entre els seus estats de procedència i l'estat espanyol.

Una campanya d'En Comú Podem Rubí

La informació sobre com inscriure's al cens electoral ha estat distribuïda per membres d'En Comú Podem Rubí durant els primers dies de gener.
 


Segons la formació, les eleccions municipals son uns comicis en què "ens juguem moltes coses", i per això totes les persones residents a la ciutat han de poder tenir el dret a escollir els seus representants a l'ajuntament.

Membres d'En Comú Podem Rubí han explicat, i així ho han denunciat a través de les xarxes socials, que l'ajuntament de Rubí no ha fet cap campanya de divulgació sobre el dret a vot de les persones estrangeres residents.

El dret a vot dels residents estrangers va rebre el suport majoritari del ple

El passat mes d'octubre es va aprovar al ple una moció presentada per l'AUP, amb el suport del PSC, ERC i ICV que instava l'estat espanyol a reformar l'ordenament jurídic per tal de permetre el sufragi actiu i passiu a tots els comicis electorals a totes les persones estrangeres residents, amb el criteri màxim de 6 mesos de residència legal continuada com a requisit.

 

Participació