Els tres excursionistes catalans morts al Perú són de Sant Cugat i Cerdanyola del Vallès

Així ho ha confirmat el Departament d'Exteriors

El pic Nevado Mateo, al Perú.
El pic Nevado Mateo, al Perú.
Redacció
08 de gener del 2019
Actualitzat a les 8:52h
Els tres excursionistes catalans morts en una allau al Perú són del Vallès Occidental, dos veïns de Sant Cugat i un altre de Cerdanyola. Així ho ha avançat el TOT Sant Cugat i que ha pogut confirmar NacióSabadell en el cas de les dues víctimes santcugatenques, que eren joves d'una vintena d'anys.

El grup provava de pujar el pic Nevado Mateo, de 5.000 metres, segons han informat mitjans locals. Un altre dels membres de l'expedició va sobreviure a l'accident, que va tenir lloc aquest diumenge, i va alertar les autoritats. Els equips d'emergència han trobat els cossos dels alpinistes, ja sense vida, aquesta passada nit.

El supervivent ha relatat que els seus companys van quedar sepultats pel despreniment de gel quan ja descendien la muntanya. Aquest ha estat evacuat a l'Hospital de Carhuaz i més tard ingressat en una clínica a causa de les seves greus lesions en diverses zones del cos.

Vint membres de la Unitat de Salvament d'Alta Muntanya de Caraz de la Policia Nacional i de l'Associació de Guies de Muntanya del Perú es van traslladar a la zona de l'accident, on van trobar amb vida el guia peruà, de 39 anys. Poca estona després, però, va morir.

Fonts d'Acció Exterior han indicat que els familiars d'algunes de les víctimes s'han posat en contacte amb la conselleria, que els ha ofert suport i ha gestionat el seu contacte amb el ministeri d'Afers Estrangers espanyol.

Tant el president de la Generalitat, Quim Torra, com el conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, han traslladat el condol del Govern a familiars i amics de les víctimes i han afirmat que l’executiu està pendent de les tasques de repatriació.

Des de l'Associació de Guies de Muntanya del Perú s'atribueix l'accident, en part, al canvi climàtic. "El guia tenia molta experiència, però el problema és que ara les glaceres tenen moltes alteracions pel canvi climàtic. Abans era més segur escalar i ara hi ha un canvi que sorprèn els guies de muntanya", ha explicat en declaracions a la premsa el president de l'entitat, Rafael Figueroa.