​La Flama del Canigó arribarà diumenge a Rubí per celebrar la revetlla de Sant Joan

Arribarà a la plaça Pere Aguilera a les 23.15 h de la nit més curta de l'any

Una foguera d'una revetlla de Sant Joan
Una foguera d'una revetlla de Sant Joan | Cedida
Redacció
21 de juny del 2019
Actualitzat a les 17:36h
Arriba l'estiu i amb aquesta estació de l'any també arriba la revetlla de Sant Joan, la nit més curta de l'any i una de les festes més populars i esperades de Catalunya.

La revetlla de Sant Joan comença quan arriba la Flama de Canigó. El foc de la flama no s'apaga mai i està esperant durant tot l'any al Castellet de Perpinyà fins que el dia 22 de juny la porten al cim del Canigó. Quan la flama hi arriba, el foc es va escampant per encendre totes les fogueres de Sant Joan dels Països Catalans i marcar, d'aquesta manera, l’inici de la revetlla. Cada poble organitza l'arribada de la flama de la seva manera, però abans d'encendre-la es llegeix un missatge a cada municipi que vol recordar el significat de la festivitat i de la mateixa flama del Canigó.

Aquest ritual va començar l'any 1955 per iniciativa de Francesc Pujades, que va estar inspirat pel poema de Jacint Verdaguer Canigó. Per mostrar-se contraris a les idees de la dictadura franquista, la tradició es va anar escampant per tots els pobles de parla catalana com un símbol de supervivència cultural del país.

L'arribada de la Flama del Canigó a Rubí

A Rubí, la Flama del Canigó arriba a la plaça Pere Aguilera a les 23.15 h, lloc on es llegeix el manifest, i a continuació s'inicia la cercavila de trons de la Flama del Canigó amb la Colla de Diables de Rubí. La ciutadania recorrerà els carrers Pau Clarís, Cadmo i Joaquim Blume fins a arribar a l'Escardívol. I quan falti un quart d'hora per la mitjanit, començarà l'Escardilarre amb un Raval de foc.

La coincidència amb la segona jornada del festival RRandom farà que la festa s’allargui fins a la matinada. A partir de les 24 h, l’Escardívol acollirà l'actuació deChocadelia Internacional, una banda barcelonina de funk’n’roll que lidera el que ells mateixos anomenen anartisme, una mena d’anarquisme aplicat a la cultura occidental. A partir de les 2 h, la festa continuarà amb Nación Funk DJ’s, el duo de discjòqueis integrat per Miguelito Superstar i Lalo López de la Fundación Tony Manero. Música disco, funk’n’roll i funk són alguns dels ingredients de les seves sessions.

La revetlla i els petards

Com cada any, els carrers s'omplen de petards per a la revetlla de Sant Joan, i tant grans com petits gaudeixen fent ús de material pirotècnic en la nit més curta de l'any. Per prevenir els incidents habituals en aquesta celebració el portal de la Generalitat ha llençat diverses campanyes per conscienciar els més joves i disminuir els incidents.

Els locals de venda de petards fa dies que romanen oberts i a l'abast de quasi tothom. D'aquesta manera, es recorden diversos casos problemàtics entorn aquests objectes per tal de minimitzar els riscos, davant els quals són vulnerables tant les persones com el medi natural.

- Comprar els productes pirotècnics homologats en un establiment autoritzat.
- No guardar els petards a les butxaques.
- Llegir les instruccions de cada article.
- No subjectar el petard amb les mans, ni apropar-lo al cos ni a la cara.
- No llençar mai petards contra cap persona ni animal.
- No llençar coets a menys de 500 metres de zones boscoses ni en aglomeracions de persones.
- Als llocs on es facin revetlles cal recollir la roba estesa i els tendals, i tancar portes i finestres.
- No encendre cap petard dins les cases.
- No llençar ni manipular petards des de balconades ni finestres.
- Vigilar que no hi hagi a la vora líquids inflamables. S’encenen fàcilment i els vapors poden explotar.
- No manipular els petards en cap cas ni ficar-los dins de totxanes o ampolles perquè poden explotar i provocar un efecte metralla.

Punts de venda de petards

De cara a la festivitat de Sant Joan, l'Ajuntament ha autoritzat la instal·lació de vuit paradetes de venda de productes pirotècnics. Les llicències per a la venda de petards estaran actives entre avui, 13 de juny i fins al mateix dia 23.

Els emplaçaments d'aquestes paradetes són els següents:

- C-1413 (Cova Solera)
- C-1413 (Can Jardí)                       
- Passeig Les Torres / Carrer Doctor Ferran           
- Avinguda Castellbisbal / Avinguda Flors                      
- Carrer Atenes / Avinguda Can Sucarrats                  
- Avinguda Comas i Solà / Carrer Hipatia                                             
- Avinguda Olimpíades / Carrer Handbol  
- Carrer Marconi 
 

Les paradetes comencen a funcionar aquest dijous Foto: Ajuntament de Rubí