La Federació d'ADF del Vallès Occidental estrena un vehicle per als desplaçaments dels coordinadors

Abans aquests desplaçaments es feien en vehicles particulars

Representants de les ADF del Vallès Occidental
Representants de les ADF del Vallès Occidental | Consell Comarcal del Vallès Occidental
Redacció
26 de juny del 2019
S'acosta una important onada de calor que preveu temperatures molt altes a tot Catalunya, comportant, així, un alt risc d'incendi.

Ahir al matí, la Federació d'ADF del Vallès Occidental, així com el Consell Comarcal, van presentar un nou vehicle, que complementarà la flota actual i que els coordinadors d'intervenció de la comarca podran fer servir per desplaçar-se als serveis que pertoquin.

Les ADF van aprofitar la presentació d'aquest nou vehicle, fruit del conveni de col·laboració entre les agrupacions i el Consell, per recordar que cal accentuar totes les precaucions per evitar incendis al bosc, davant de la situació extrema davant la qual ens trobem.

El president en funcions del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, va demanar "la màxima col·laboració, evitant situacions de risc i negligències que poden ser fatals, com ja hem pogut comprovar massa vegades a la nostra comarca", i va remarcar que, per al Vallès Occidental, "els boscos són un element bàsic, lligats des de sempre a la nostra forma de viure: com a pulmó verd d’una àrea amb molta població, com a entorn on gaudir d’un lleure de proximitat, com a atractiu turístic, com a complement a les explotacions agrícoles, o, cada vegada més per la biomassa que proveeixen per ser utilitzada com a combustible renovable. Però la nostra comarca és una comarca vulnerable amb prop d’un 60% de superfície forestal”.

Al Vallès Occidental hi ha 32.795ha de superfície forestal, que representen un 56% de la superfície total. De la forestal, un 90% és arbrada; i un 88'9%, privada: hi ha 3.500 propietaris forestals a la comarca.

El president de la Federació d'Agrupacions de Defensa Forestal del Vallès Occidental, Joan Trenchs, va explicar que, per ara, "tenim bastanta capacitat d'aigua per intervenir però estem en una zona que és molt boscosa i amb moltes urbanitzacions pel mig, amb la dificultat que això comporta en cas d'incendi".

L'aportació d'enguany del Consell Comarcal ha permès adaptar un vehicle polivalent i que "quan hi ha un foc que és una mica gran i hi han d'intervenir ADF de diversos municipis, els coordinadors d'intervenció el poden utilitzar per desplaçar-se i fer tasques de coordinació". Abans, els desplaçaments es feien en vehicles particulars. 

Per aquesta campanya, la Federació d'ADF compta amb 14 agrupacions locals - entre les quals no hi ha la de Rubí, que es troba en ple procés de reactivació - i 182 voluntaris de carnet groc actius, a més de personal de reserva que en cas de necessitat important es pot mobilitzar, amb 14 caps operatius i 14 suplents. A més, també hi treballen un coordinador comarcal i dos coordinadors d'intervenció.

Pel que fa als mitjans, es compta amb un vehicle Vallès 700, amb funcions de punt de trànsit; 1 vehicle Vallès 600 per a suport logístic als caps d'intervenció i operatius, 23 vehicles lleugers amb capacitat d'11.500 litres en total i 7 vehicles pesats, és a dir, camions i cubes amb tractors, amb una capacitat de 23.600 litres. En total, doncs, es poden mobilitzar 35.500 litres d'aigua, en cas de necessitat.

El conveni establert entre el Consell Comarcal i la Federació d'ADF estableix una aportació anual de 6.000€ a la Federació en concepte de col·laboració en les actuacions de prevenció activa i passiva dels incendis forestals a la comarca, i cooperar en els plans de prevenció que s'impulsen conjuntament per la Diputació de Barcelona, per les ADF i els ajuntaments.

A més, el Consell Comarcal col·labora amb tots els ajuntaments de la comarca en els seus Plans de Prevenció Municipal d'Incendis Forestals, i realitza actuacions per delegació dels municipis més petits i també complementàries a les dels municipis grans, ja siguin en matèria de neteja de parcel·les forestals que siguin propietat del Consell Comarcal, actuacions i obres en infraestructures al bosc, o en infraestructures de prevenció d'incendis.