Rubí recorda els incendis de 1994

Alguns veïns de la ciutat expliquen les anècdotes relacionades amb aquells focs

Frame del vídeo inèdit del després de l'incendi de 1994 al Bages i al Berguedà
Frame del vídeo inèdit del després de l'incendi de 1994 al Bages i al Berguedà | Josep Vilaseca
04 de juliol del 2019
Ahir va fer 25 anys que es van iniciar els grans incendis de 1994, que van afectar les comarques de la Catalunya Central, especialment el Bages i el Berguedà, i que és el més gran dels darrers 35 anys a Catalunya.

A Rubí, el foc no va afectar directament el territori, però sí que hi ha molts veïns que en guarden records, ja que alguns dels incendis van quedar a tocar de la nostra ciutat.

Tant és així que una veïna, la Dolors, explica com la terrassa de casa seva, quan el foc es trobava al massís de Montserrat i també a Sant Quirze del Vallès, quedava coberta de cendra, i també es podia respirar pels carrers.

Ella mateixa explica com una tarda la cendra i el fum van deixar el cel tan fosc que els fanals dels carrers de Rubí es van encendre, en interpretar que s'havia fet de nit.

Així mateix, després dels incendis de l'any 1994, Rubí va veure néixer l'Agrupació de Defensa Forestal, avui dia en procés de reactivació, i que va ser la primera ADF que es va crear al Vallès Occidental, tal com explica Francesc Bancells. L'ADF realitza principalment tasques de manteniment de camins i vigilància, juntament amb la Diputació de Barcelona.

Segons explica un informe del Departament d'Interior, bombers del Parc de Rubí-Sant Cugat van col·laborar en les tasques d'extinció de l'incendi a Sant Quirze, entre els quals Francesc Xavier Miquel.

Altres testimonis expliquen que l'incendi declarat entre Sant Quirze i Martorell va calcinar per complet una fàbrica de Castellbisbal (Cartonajes Internacionales) i va afectar una benzinera situada a la carretera de Martorell a Terrassa. El foc també va obligar a evacuar les monges del convent de la Sagrada Família, prop del terme municipal de Rubí, quan les flames es dirigien des de Sant Quirze cap a la nostra ciutat.

Finalment, alguns veïns de Rubí es van veure sorpresos per l'incendi del 4 de juliol a Sant Quirze del Vallès, mentre tornaven per la carretera. En Javier Ruiz explica com, just abans de tallar la via, es van trobar amb una paret de flames de més de 30 metres i recorda com els queien les branques enceses sobre el cotxe, i com van estar a punt d'abandonar el cotxe i marxar a peu per un camp llaurat. Per sort, en un revolt proper van deixar enrere la columna de foc i tot va quedar en un ensurt.