El mapa interactiu de la repressió de l'1-O

L'Oficina dels Drets Civils i Polítics publica en una cartografia dades i imatges de la repressió viscuda des de l'inici del procés cap al referèndum

Un votant és reprimit a terra per forces de la policia espanyola en un centre electoral a Girona.
Un votant és reprimit a terra per forces de la policia espanyola en un centre electoral a Girona. | ACN
NacióDigital
03 de juliol del 2019
L’Oficina dels Drets Civils i Polítics de la Generalitat ha publicat una cartografia de la repressió viscuda a Catalunya des que es va iniciar el procés per al referèndum. Es tracta d’un mapa interactiu que recull imatges i vídeos per ubicar en el temps i en l’espai la repressió, abans, durant i després de l'1-O. El podeu consultar aquí. 

La cartografia és una eina que parteix de 490 punts que s’aniran actualitzant en català, castellà i anglès. A través d'un comunicat, l'Oficina de Drets Civils i Polítics ha explicat que per tal d'elaborar aquest mapa s'ha fet una cerca documental i audiovisual per tal de situar la repressió sobre el mapa i fer que sigui visual i accessible per a tothom. 

Els punts distribuïts arreu de la geografia catalana coincideixen amb diversos fets que s’han caracteritzat per afectar a un, diversos o tots els drets inclosos dins l’àmbit d’actuació de l’Oficina: vida i integritat física i moral, llibertat d’expressió, manifestació, participació política, procés just.

 

1.083 persones ateses de l'1 al 4 d’octubre del 2017
 
L'Oficina també publica un document de balanç amb dades concretes sobre la repressió. Així per exemple consta que 1.083 persones van ser ateses de l’1 al 4 d’octubre del 2017, segons dades de la xarxa sanitària. La distribució va ser d’un 68% homes i un 32% dones d’entre 40 i 65 anys majoritàriament.
 
En concret, el mateix 1 d'octubre es van realitzar 1.066 assistències sanitàries, amb 1.221 diagnòstics, dels quals 1.143 van ser traumatismes (34, cranioencefàlics); 2 conjuntivitis per gas pebre; i 76 trastorns d’impacte emocional. Dels 712 alcaldes de l’Associació de Municipis per la Independència, 78 van ser investigats, amb 62 arxius (a 14 de març de 2019) i 16 en tràmit.
 
Així mateix, s’apunta que les càrregues policials han donat lloc a 27 peces separades, al jutjat número 7 de Barcelona, per violència policial durant l’1 d’octubre del 2017; i que 22 jutjats més han mantingut obertes diligències per violència policial al territori, fora de la ciutat de Barcelona. En aquest sentit, només a Sant Carles de la Ràpita es van produir 85 denúncies per violència policial.