Rubí Sense Abocadors, disposada a arribar als tribunals contra Can Balasc

La Plataforma registra les al·legacions al projecte d'autorització ambiental i presenta una denúncia per la presència de residus a la finca

Continua la lluita contra l'obertura de l'abocador de Can Balasc
Continua la lluita contra l'obertura de l'abocador de Can Balasc | Plataforma Rubí Sense Abocadors
Redacció
16 de juliol del 2019
Actualitzat a la 13:28h
La Plataforma Rubí Sense Abocadors ja ha registrat totes les al·legacions que han estat recollint durant aquestes setmanes contra el projecte d'autorització ambiental de l'abocador de Can Balasc.

A banda d'aquestes al·legacions, que van preparar per tal que es poguessin registrar via online i que després es van poder entregar també a l'OAC de manera presencial - segons ha informat l'ajuntament, se n'han rebut 167 fins el dia 10 de juliol -, també n'han registrat altres que duen la signatura de totes les entitats que formen part de la Plataforma Residu Zero, i un document que ha preparat un advocat i que inclou totes les irregularitats detectades en el contingut, però també en la forma, del projecte.

Les al·legacions que ha preparat aquest advocat, de caracter contenciós-administratiu, son signades per les Associacions de Veïns de Can Serrafossà, Els Avets i Sant Muç; el CRAC, Alternativa Ciutadana de Rubí i la Plataforma Rubí Sense Abocadors, que son les que han contribuït a pagar els costos, però la Plataforma fa una crida a la ciutadania a contrinuir a aquest finançament i per això han habilitat un número de compte: ES62 2100 5665 3402 00181535.

Finalment, pel què fa a les al·legacions, la Plataforma ha demanat que la resposta que se'ls doni sigui motivada.

A més de les al·legacions, la Plataforma ha entregat 4.349 signatures contra l'obertura de l'abocador de Can Balasc, que han estat recollint en el darrer mes i mig, especialment durant la Festa Major.

Denúncia per l'aparició de residus a la finca de Can Balasc

Però no només això, sinó que han presentat un escrit de denúncia sobre la presència de residus que es van trobar tot fent unes prospeccions a la finca de Can Balasc, que van aparèixer en zones on s'hi havien de fer construccions auxiliars de l'abocador. La denúncia s'ha presentat a la Direcció General de Qualitat Ambiental, a la Direcció General de Mines i a l'Àgencia de Residus de Catalunya.

Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Direcció General d'Energia, Mines I Seguretat Industrial i a l’Agència de Residus

L'aparició d'aquests residus consta en un dels informes de l'expedient de l'autorització ambiental, "cosa que ens sorprèn, però més sorprén que a ningú li sorprengui", ha lamentat Montse Rousse.

Amb aquesta denúncia, la Plataforma sol·licita que s'aturin tots els tràmits i que s'investigui i s'esbrini l'origen d'aquests residus. A més, també recorden que existeix una denúncia de l'any 2011 en què els veïns asseguraven veure abocaments de residus constantment, i a més en horari nocturn. Una actuació que va ser denunciada però que no va tenir cap conseqüència.

"Ens estan enganyant des del minut zero"

Des que el document d'autorització ambiental es troba en exposició pública, els membres de la Plataforma Rubí Sense Abocadors han fet un treball molt exhaustiu per tal de presentar-hi al·legacions, però el treball ve de molt més enllà i hi ha moltes qüestions que "grinyolen" des del principi.

Per exemple, l'estat de la membrana d'impermeabilització del vas, que la Plataforma assegura - i així es demostra gràcies a vídeos i fotografies aèries - que es troba en un estat "lamentable". Així, recorden que aquesta membrana ha d'aguantar més de vint anys de residus, i que no pot ser que, sense haver-se estrenat, ja s'hagi fet malbé.

Una altra qüestió, que ja s'ha denunciat i que fins i tot s'ha consultat a Europa, és la de les equivalènces de tipus de residus admesos, que el promotor ha interpretat de manera interessada, i que la Plataforma creu que podrien no estar ben fetes.

Els residus admissibles l'any 1994 eren per un abocador de residus inerts, però en canvi ara l'empresa presenta un llistat molt més ampli i que coincideix exactament amb els residus admesos a l'abocador de Coll Cardús, a Vacarisses, que és un abocador de residus municipals.

En aquest sentit, a més, Rousse ha recordat que el projecte que es presenta ara és un projecte nou, no el de 1992, i que per tant és necessari que inclogui tota la documentació, com per exemple la declaració d'impacte ambiental.

Amb tot plegat, la Plataforma creu que "ens estan enganyant des del minut zero", i per això asseguren que "serem bel·ligerants i anirem als tribunals si fa falta, no permetrem que aquest abocador pugui obrir d'aquesta manera". Així, en cas que la Generalitat autoritzi ambientalment el projecte, i un cop esgotada la via administrativa, la Plataforma està disposada a obrir la via penal.

La Generalitat considera la Plataforma Rubí Sense Abocadors part interessada en l'expedient d'obertura de Can Balasc

No tot són males notícies. La Plataforma també ha anunciat que la Generalitat els ha reconegut com a part interessada en l'expedient d'obertura de Can Balasc, cosa que facilitarà molt les coses perquè podran tenir accés a la informació, i realitzar alguns tràmits amb molta més rapidesa.