Calor extrema amb temperatures de 40ºC o més

Els termòmetres es tornaran a enfilar com aquest dimarts, que van marcar fins a 41ºC a l'interior

Un home protegint un nadó del sol
Un home protegint un nadó del sol | ACN
NacióDigital
24 de juliol del 2019
Actualitzat a les 12:01h

Nou dia de calor extrema. L'onada de calor farà enfilar els termòmetres a partir del migdia i es tornaran a registrar temperatures de fins a 40ºC o més. A l'interior de Catalunya és on es notaran especialment els valors alts, com ahir que es van registrat fins a 41ºC a Cardona (Bages). Una desena d'estacions van registrar temperatures superiors als 40 graus, moltes al Segrià, com ara les d'Alcarràs, Seròs, Vilanova de Segrià, Torres de Segre, els Alamús i Lleida-la Femosa. En aquesta última, el mercuri va arribar als 41 graus. També van superar o igualar els 40 graus les estacions de Tremp, Sant Romà d'Abella (Pallars Jussà), Organyà (Alt Urgell) i Torroja del Priorat (Priorat). Vuit estacions més es van situar entre els 39 i els 40 graus, segons el Servei Meteorològic de Catalunya.
 
La tercera onada de calor de l'estiu s'allargarà previsiblement fins dijous. Fins llavors, les temperatures es mantindran altes. Començaran a recular progressivament dijous fins el cap de setmana, quan els ruixats faran baixar els termòmetres fins a deu graus. 
 

Activat l'avís de calor

Protecció Civil manté fins que s'acabi l'onada activada l'alerta a tot Catalunya excepte l'Aran. L'episodi està afectant més la Noguera, el Segrià, el Pla d'Urgell i el Pallars Jussà, comarques que estant registrant temperatures anormalment elevades per l'època de l'any. Davant d'aquesta situació, Protecció Civil ha demanat als ajuntaments que preparin preventivament llocs frescos i tinguin especial cura de les persones majors de 75 anys sense suport familiar o recursos.

Així mateix, Protecció Civil ha recordat que el risc d'incendi augmenta amb la pujada generalitzada de les temperatures i la baixa humitat i que, per tant, cal evitar qualsevol conducta de risc en aquest sentit. D'altra banda, l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha posat en fase 2 d'alerta el pla d'actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut (POCS). 

A part, el comitè tècnic del pla Procicat ha anunciat que es reunirà aquest dilluns al migdia per avaluar la situació provocada per l'onada de calor, especialment en relació a l'augment del risc d'incendis.
 
 

Risc de calor Foto: Meteocat