Alerta sanitària per una toxina potencialment mortal en llaunes de tonyina dels DIA

El producte va ser distribuït per la plataforma en supermercats de Catalunya i diverses autonomies de l'Estat

Una llauna de tonyina.
Una llauna de tonyina. | Wikicommons
NacióDigital
30 d'agost del 2019
S'han retirat llaunes de tonyina d'oli de gira-sol de la marca DIA de Catalunya, Astúries, Castella i Lleó, Aragó, La Rioja, Múrcia, Navarra, Castella-La Manxa i València per contenir la toxina botulínica. A través d'un comunicat, l'Agència Espanyola de Seguretat alimentària i Nutrició ha informat que el passat 9 d'agost va rebre una notificació de la comunitat autònoma de Castella i Lleó sobre un brot d'intoxicació alimentària associat al consum de tonyina en conserva d'una amanida russa.

En conseqüència, s'ha localitzat i immobilitzat "de manera preventiva" el producte sospitós de ser el causant del brot. De moment s'han registrat quatre afectats i tres d'ells ja tenen l'alta hospitalària.

El Centre Nacional d'Alimentació ha analitzat el producte sospitós i ha confirmat la presència de toxina botulínica a la llauna de toxina, segons les anàlisis del 29 d'agost. El producte implicat és una conserva de tonyina d'oli de gira-sol format RO 900 de la marca DIA amb lot 19/154 023 02587 i elaborat a Frinsa del Noroeste S.A., amb una data de consum preferent del 31/12/2022.

L'Agència Espanyola de Seguretat alimentària i Nutrició recomana a les persones que tenen aquest producte a casa seva que no el consumeixin i el tornin al lloc de venda. Segons l'Agència, l'empresa DIA s'ha compromès a recuperar el producte afectat que puguin tenir els seus clients.