ERC demanarà un Pla Director de l'arbrat per «reverdir» Rubí

La infraestructura verda de la ciutat té un paper fonamental en l'habitabilitat de la ciutat i la salut de les persones

Redacció
18 de setembre del 2019
Actualitzat a les 12:40h
ERC va presentar una de les dues mocions que portarà al ple del mes de setembre en un espai que ha estat protagonista en els darrers mesos, quan els veïns de Can Fatjó van denunciar que havien talat un arbre que era tot un símbol del barri.

Aquest és un dels fets que motiva les demandes que faran els republicans al ple, ja que consideren que "l'arbrat de Rubí té moltes deficiències", tal com va explicar el regidor Xavier Cots. "L'Ajuntament es dedica a talar un cop han passat els incidents, però no es fan revisions periòdiques, ni protocols perquè els arbres es mantinguin".

Segons Cots, la infraestructura verda de la ciutat - i l'arbrat com un factor essencial - té un paper fonamental en l'habitabilitat de la ciutat i la salut, i per això és necessària "una infraestructura verda correctament planificada, desenvolupada, gestionada i mantinguda".

La principal proposta d'ERC és que s'elabori un Pla Director d'Arbrat, però la moció inclou altres mesures: que es faci un inventari del patrimoni arbori de Rubí (que, segons el catàleg de patrimoni local, només consta de 28 elements); millorar la formació del personal tècnic en relació a l'arbrat, impulsar projectes pedagògics relacionats amb els arbres a centres educatius i a la ciutadania en general; i, en definitiva, que es revisin els criteris de planificació, disseny de la plantació, la poda i les noves plantacions per tal d'aconseguir "reverdir" la ciutat; un objectiu que s'ha d'aconseguir a llarg termini.

La tala d'arbres a Rubí, una polèmica recorrent

En els darrers mesos s'han pogut viure dos episodis que han tingut grans arbres com a protagonistes: l'emblemàtic pi de Can Fatjó, que segons l'Ajuntament es va haver de talar per motius de seguretat; i la mèlia i el tiler que es troben davant del Casino i que finalment no van ser talats.

Respecte al pi de Can Fatjó, Montse Soler i Xavier Cots van explicar que encara no disposen de l'informe tècnic sobre la tala i per això no poden saber si realment era necessària la seva tala, però sí que creuen que l'Ajuntament hauria de fer més per cuidar aquest tipus d'elements que "han acompanyat la vida de moltes persones i són simbòlics, aquest pi representava el barri".

El propi Xavier Cots, que és jardiner i paisatgista, va dedicar un fil a Twitter a l'episodi de la tala del pi de Can Fatjó.