ECP vol que l'Ajuntament de Rubí exigeixi a Endesa retirar la carta «amenaçant» que va enviar

La formació municipal ha donat a conèixer les tres mocions que portaran al ple municipal de setembre

Roda de premsa d'En Comú Podem
Roda de premsa d'En Comú Podem | Marta Casas
Redacció
18 de setembre del 2019
Actualitzat a les 16:05h
En Comú Podem (ECP) presentarà una moció al ple de setembre en referència a l'amenaça d’Endesa de tallar el subministrament a les famílies. Un total de 400 ajuntaments de Catalunya, entre ells el de Rubí, van rebre aquesta carta reclamant l'abonament de la meitat del deute de les famílies vulnerables, i en cas de no fer-ho, s'advertia que es tallaria el subministrament. Aquest deute s'eleva al milió d'euros, i afecta un total de 800 famílies. Un 10% de la població catalana està afectada per aquest deute, fet que suma un deute de 21 milions d'euros.

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, va demanar als municipis que no paguessin el que se'ls reclamava, ja que, segons va afirmar, "hauria de sortir dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya". Davant d'aquesta situació, la formació municipal demanarà al ple que s'aprovi una moció per exigir, des de l'Ajuntament de Rubí, que Endesa retiri aquesta carta i que, per tant, el dia 1 d'octubre cap família tingui tallat el seu servei "per ser una família vulnerable que està en situació de pobresa energètica". 

ECP assegura que es tracta d'una "situació d'il·legalitat i que ataca als ajuntaments que no tenen la competència per assumir aquests deutes" però afirmen que "hem de defensar, primer de tot, aquestes famílies que veuen atacats els seus drets bàsics". És per això que insten a la Generalitat de Catalunya a posar en marxa el desplegament total de la llei catalana 24/2015 de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica i demanen que abans d'un mes elaborin un protocol "que posi fi a aquest oligopoli que permet a les grans empreses sentir que tenen aquests drets per sobre de la ciutadania". A més, demanen que es porti a terme com més aviat millor, "ja que l'hivern ja està aquí i és ara quan aquestes famílies vulnerables es veuen afectades". 

Rebuig a la Llei Aragonès 

D'altra banda el grup municipal també ha afirmat que presentarà una moció perquè l'Ajuntament rebutgi la coneguda popularment Llei Aragonès, ja que "no és el model de gestió de serveis públics que nosaltres volem per al nostre país". ECP ha volgut remarcar que la crítica principal d'aquesta llei és que "el que inclou és un catàleg de pràcticament la totalitat dels serveis a les persones, que són públics, i que, per tant, nosaltres entenem que s'han de mantenir de la forma més àmplia possible en la gestió pública".

La portaveu de la formació, Ànnia García, ha fet referència a les dues escoles bressol de la ciutat, ja que assegura que són escoles externalitzades i les condicions laborals de les treballadores "no s'assemblen ni s'acosten a les condicions laborals de l'escola bressol que és de gestió pública directa". En aquest sentit, denuncien que "quan externalitzem, encarim el servei, precaritzem les condicions laborals i també, sovint, la qualitat del servei". 

A més, en l'àmbit general, ECP demana que s'obri un debat sobre els serveis públics per reconduir la situació "i fer que aquesta llei s'adapti a la realitat del país i al que necessita la ciutadania". 

Emergència climàtica

Finalment, ECP també portarà al ple una moció demanant que Rubí es declari en situació d'emergència climàtica i que es replantegin amb urgència les polítiques energètiques de gestió de residus, mobilitat i de manteniment de l’espai verd.