Vestits i complements de la modista rubinenca Maria Illa Gumà s'exposen al Museu Municipal Castell

La mostra, que vol fer valdre la figura de la modista amb més categoria de la ciutat, es podrà visitar fins al 15 de desembre

L'exposició es troba al MMUC
L'exposició es troba al MMUC | Carla Serra
Redacció
20 de setembre del 2019
Aquest dijous s’ha inaugurat l’exposició Fotografia de moda. Maria Illa Gumà. L’alta costura a Rubí al Museu Municipal Castell (MMUC). La mostra és fruit de la col·laboració entre el Museu del Disseny de Barcelona i el MMUC i vol fer valdre la figura d’Illa Gumà, la modista de més categoria de la ciutat entre el 1940 i finals de la dècada dels seixanta.

L’acte ha estat presidit per l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, que s'ha mostrat molt satisfeta pel fet que el MMUC hagi programat aquesta exposició, que ret homenatge a una gran rubinenca i que, a la vegada, ajuda a conservar la memòria d’un ofici que s’ha anat perdent amb el pas dels anys.

La mostra inclou vestits i complements creats per la modista, fotografies d’altres dissenyadors coetanis i objectes antics vinculats al món de la confecció.

Maria Illa Gumà (1902 – 1976) va néixer i viure tota la seva vida a Rubí. Va obrir el primer taller a Can Tosca, la casa familiar situada a l’actual avinguda de Barcelona i, posteriorment, es va traslladar a un pis al carrer Pintor Murillo. De petita va patir poliomielitis, una malaltia que va marcar la resta de la seva vida, però que no la va aturar. Va arribar a la costura per influència de les seves tietes, que també eren modistes. De formació autodidacta, va ser pionera en la difusió del seu ofici per tota la comarca. La seva mestria es basava a treballar la forma de la peça a partir del cos de la clienta i del maniquí. Al llarg de la seva carrera va vestir a les dones benestants de Rubí, però també de Terrassa i Barcelona.

Un gran nombre de famílies rubinenques han prestat els seus vestits i complements confeccionats per Maria Illa Gumà, peces d’indumentària de gran valor sentimental que són les grans protagonistes de l’exposició. La mostra també inclou 23 fotografies de moda de la seva època, fetes entre els anys quaranta i seixanta per grans fotògrafs, molts dels quals treballaven per la revista Alta costura. Les imatges han estat cedides temporalment pel Museu del Disseny de Barcelona, que pertany a l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB).

Per la seva banda, el Museu Etnogràfic Vallhonrat també ha cedit de manera temporal diferents peces de l’època per ambientar el projecte expositiu, que es complementa amb altres fotografies facilitades per famílies de la ciutat.

La mostra, que també ha comptat amb la col·laboració desinteressada de comerços locals i de Barcelona, es podrà visitar al MMUC fins al 15 de desembre.
 

Maria Illa Gumà és la modista de totes les peces que es troben a l'exposició Foto: Carla Serra