20-S: dos anys de l'inici de les mobilitzacions prèvies a l'1 d'octubre a Rubí

La jornada va estar marcada per la detenció del director general de Patrimoni, Francesc Sutrias

Redacció
20 de setembre del 2019
Actualitzat a la 13:05h
Aquest divendres es compleixen dos anys de l'actuació de la Guàrdia Civil a la Conselleria d'Economia, i també de l'intent d'irrupció de la Policia Nacional a la seu de la CUP a Barcelona. Aquesta és una data clau en el procés català, dies previs a l'1 d'octubre, i en què es van produir alguns fets que mantenen, encara, els líders independentistes, especialment Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, a la presó.

A Rubí, el dia 20 de setembre, a les 8h del matí tres guàrdies civils vestits de paisà i una secretària judicial es va personar a casa de Francesc Sutrias, director general de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya, amb un ordre judicial. Els agents van escorcollar el pis i el pàrquing de Sutrias durant set hores, i també el seu despatx a la Gran Via de Barcelona.

A les portes del domicili s'hi van aplegar un bon nombre de persones per tal de donar-li suport al rubinenc; entre ells representants d'ERC, l'AUP, ICV i el PDeCAT.

Al vespre, mig miler de persones es van concentrar a la plaça de l'ajuntament per recolzar les institucions catalanes. Molts rubinencs també es van desplaçar a Barcelona, a la concentració davant la Conselleria d'Economia i a defensar la seu de la CUP.
 

Mig miler de rubinencs es van concentrar a la plaça Pere Aguilera el 20 de setembre de 2017 Foto: RubiTV.cat (Arxiu)


De l'escorcoll del pis de Sutrias, la Guàrdia Civil va concloure que hauria pactat "destruir proves" sobre el referèndum de l'1 d'octubre, tal com es desprèn d'un informe publicat pel cos policial el passat mes de març. El mes d'abril, el jutjat número 13 de Barcelona va processar Sutrias per malversació i desobediència per la preparació del referèndum de l'1 d'octubre.

El 23 d'abril Sutrias va ser citat a declarar davant del Tribunal Suprem, però es va acollir al seu dret a no declarar.

La concentració del 20 de setembre, tant al matí davant del domicili de Sutrias, com la del vespre a l'ajuntament, era el preludi d'un seguit de mobilitzacions que s'anirien succeïnt en les jornades prèvies i posteriors a l'1 d'octubre, i que es mantenen avui dia per exigir la llibertat dels líders independentistes empresonats.