El Govern té dificultats per obrir centres de menors i refugiats pels discursos ultres

El conseller d'Afers Socials ha anunciat la contractació d'un centenar de dinamitzadors que exerciran d'"enllaç comunitari" | Rubí, un dels centres de la polèmica

El Homrani a la comissió parlamentària
El Homrani a la comissió parlamentària | Chakir el Homrani
NacióDigital
02 d'octubre del 2019
El conseller d'Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, ha reconegut aquest dimecres en comissió parlamentària que la Direcció General d'Atenció a la Infància i Adolescència (DGAIA) té cada vegada amb ''més dificultats'' a l'hora d'intentar obrir nous centres d'acollida de menors estrangers no acompanyats i de refugiats.

El Homrani atribueix aquesta situació al desconeixement i a ''la por'' de part de la població, incentivada per col·lectius d'ultradreta. 

Per combatre-ho, el conseller ha anunciat la contractació d'un centenar de dinamitzadors que exerciran d'"enllaç comunitari" entre els centres i pisos, els ajuntaments, les entitats gestores i els recursos de la Generalitat. 

La contractació d'aquests dinamitzadors es durà a terme a través d'una subvenció que la Generalitat preveu concedir als consistoris. 

Rubí, una de les poblacions on s'ha generat polèmica per la possible instal·lació d'un centre de menors no acompanyats

Poc abans de les eleccions va sortir a la llum que la Generalitat volia instal·lar un centre de menors no acompanyats a la ciutat de Rubí, concretament a l'antic Hotel Terranova, generant una reacció contrària que va trobar el suport de l'alcaldessa de Rubí, que ho va titllar de "barbaritat". Fins i tot la directora de la DGAIA va haver de sortir escortada pels Mossos d'Esquadra en la visita que va fer a la ciutat per donar explicacions sobre aquest nou centre.

La gestió de la situació per part de la màxima edil de la ciutat li va costar moltes crítiques, tot i que Ana Maria Martínez sempre ha mantingut la mateixa postura: en favor de l'acollida, però amb un model diferent del proposat per la Generalitat; i va lamentar que es titllés els veïns de Rubí de ser racistes. Una postura, però, que no va convèncer el Conseller El Homrani, que va recordar el pacte contra el racisme que van subscriure tots els partits polítics; ni tampoc l'associació d'exMENAS, que es van oferir a fer de mediadors després dels incidents viscuts a Rubí.

Tots els partits polítics de l'oposició en aquell moment es van pronunciar sobre la situació.

La resposta a la possible obertura d'un centre de menors no acompanyats, però, també va arribar per part de diverses entitats que treballen per l'acollida de persones migrants i refugiades, que han convocat diversos actes per sensibilitzar sobre la qüestió: una gran manifestació que va aplegar més de 700 persones, un acte reivindicatiu de la ciutat de Rubí com a ciutat acollidora, una xerrada a càrrec de dues activistes pels drets de les persones migrants; entre d'altres.

Ara per ara, no hi ha noves convocatòries ni de la Plataforma Stop Centre de Menors - que reunia entre 100 i 200 persones cada dijous, quan es manifestaven - ni tampoc hi ha novetats sobre la possible arribada de menors estrangers no acompanyats a la nostra ciutat.