Xavier Martínez inaugura el seminari sobre problemàtiques socials de l'AEUR

La xerrada es va centrar especialment en la nova pobresa i en algunes mesures que s'han pres per paliar la situació

Primera conferència del seminari sobre problemàtiques socials, a càrrec de Xavier Martínez
Primera conferència del seminari sobre problemàtiques socials, a càrrec de Xavier Martínez | Cedida
Redacció
04 d'octubre del 2019
L'Aula d'Extensió Universitària de Rubí va iniciar ahir el seu seminari trimestral, titulat Problemàtiques de la nostra societat: una altra Catalunya és possible?, amb una conferència sobre la dimensió de la pobresa i processos d'inclusió que va omplir la Sala Noble de l'Ateneu de Rubí.

Martínez, que compta amb una llarga experiència professional en diverses entitats de lluita contra la pobresa, ha centrat la seva xerrada en la nova pobresa, que afecta sobretot a persones que, tot i tenir feina, no poden subsistir per culpa de la precarietat i els sous baixos.

També va quedar palès que la pobresa afecta molt especialment els menors de 16 anys i els majors de 65, especialment dones; un sector que, a més, està creixent enlloc de reduir-se, i la precarietat de les feines actuals comportarà també pensions precàries, amb la qual cosa serà complicat revertir aquesta tendència.

Martínez va parlar també sobre les diverses mesures que s'han pres per paliar aquesta situació, com per exemple la Renda Mínima Garantida, però són mesures que no arriben a tothom i en moltes ocasions no són una solució que permeti retornar al món del treball.

Ja al torn de debat, s'ha parlat sobre la renda bàsica, una idea que s'ha experimentat en alguns països i que consisteix en què tothom disposi d'una petita renda garantida, que es pot millorar mitjançant els ingressos provinents del treball assalariat. Encara que sembli molt costós, va explicar Xavier Martínez, aquesta renda eliminaria tots els ajuts que es donen ara i la burocràcia que això comporta.

La propera conferència del seminari - que requereix inscripció prèvia, i es pot fer a través de la web de l'AEUR - serà el 7 de novembre, a càrrec d'Itziar González, i portarà per títol Habitatge: la gentrificació, transformació física, econòmica i cultural d'un barri.

Abans, però, els alumnes de l'Aula tenen programada una visita guiada pel barri de Sant Antoni i una conferència sobre la història del jazz. A més, el 30 d'octubre han estat convidats a assistir al programa de TV3 Planta Baixa.