Arriba la 25a edició de la Fira de Sant Galderic

La cita inclou la ruta de "De tapes per la fira" amb propostes inèdites de 28 restauradors/es de la ciutat

La presentació de la 25a edició ha tingut lloc al restaurant Villa Malquerida
La presentació de la 25a edició ha tingut lloc al restaurant Villa Malquerida | Localpres
Redacció
08 d'octubre del 2019
Actualitzat a la 13:20h
La Fira de Sant Galderic arribarà el pròxim 19 d’octubre a la seva 25a edició. L’illa de vianants, emmarcada per les places Catalunya i Doctor Guardiet, i part de l’avinguda de Francesc Macià s’ompliran un any més de propostes artístiques i pagesia del municipi. Les diferents parades d’artistes i productes de pagès compartiran protagonisme amb la 16a Fira Retro Clàssic que promou els Amics dels Automòbils Antics a la plaça Salvador Allende i la 25a Trobada de Puntaires a plaça Catalunya impulsada per l’Associació de Puntaries de Rubí. 

La Fira compta amb la col·laboració de l’Escola de Municipal de Música Pere Burés, l’Escola d’Art i Disseny edRa i l’Associació d’Adjudicataris del Mercat Municipal. També hi han preparat activitats les colles geganteres del Teresa Altet, el Maria Montessori, el 25 de setembre, El Pinar i els Geganters de Rubí; l’Esbart Dansaire de Rubí, l’Escola de Sardanes Flor de Neu, Foment de la Sardana, Castellers de Rubí i la Societat de Sant Antoni Abat, entre d’altres. A més, durant la Fira s’ofereix una visita guiada a les obres fotogràfiques del festival La Nuu.

Les entitats solidàries de la ciutat, agrupades en la Taula d’entitats per la inclusió social, tornaran a organitzar coincidint amb la Fira una recollida d’aliments davant del Condis Mariona.

A més, com cada any, la Fira de Sant Galderic inclou l'activitat De tapes per la Fira, una ruta de propostes gastronòmiques en forma de tapa i beguda per 2,5 euros que arriba a la 8a edició. Aquesta iniciativa estarà en marxa des de dijous 10 d’octubre fins al 19 d’octubre, dia de la Fira de Sant Galderic.

La mostra Colere. Cultura. Cultiu

El Celler acull fins al 27 d’octubre la mostra commemorativa Colere. Cultura. Cultiu. 25 anys de la Fira d’Art i Pagesia de Sant Galderic. L’exposició, on entre d’altres s’hi pot veure l’arxiu històric de la fira, reflexiona sobre la relació entre pagesos, artesans i artistes a l’espai públic de la ciutat.

La mostra consta de dues parts. A Colere. Cultura. Cultiu, ubicada a la Sala de Tines, s’hi poden trobar els cartells de les diferents edicions de la fira, fotografies i material del Grup Fotogràfic El Gra, una sèrie d’escultures creades pels usuaris dels Serveis d’Atenció Diürna de la Font del Ferro i el documental Sant Galderic. Parades de Pas, projectat a les tines originals del Celler. D’aquesta manera, l’exposició permet al públic conèixer els orígens i la trajectòria de la fira, així com reflexionar sobre la vigència d’aquest esdeveniment.

La segona part de la mostra es pot visitar a la Sala Cèsar Martinell i consta d’una col·lecció d’obra artística dels socis de l’Associació Sant Galderic.

A més, l’exposició sobre els 25 anys de la Fira de Sant Galderic inclou sis escultures realitzades per persones usuàries dels Serveis d’Atenció Diürna de la Font del Ferro en col·laboració amb l’artista local Pep Borràs. Es tracta de peces elaborades a partir de materials del viver que ja no es feien servir i que representen diferents motius figuratius, com ara animals i éssers humans.

Les escultures són el resultat d’un procés creatiu dins el qual les persones usuàries de la Font del Ferro han pogut triar què volien fer i amb quin material. D’aquesta manera, els autors i autores han après a donar un nou ús a diferents objectes quotidians i a potenciar, d’aquesta manera, el seu pensament lateral.

Aquest és el primer cop que s’estableix una col·laboració d’aquest tipus entre l’Associació Sant Galderic i la Font del Ferro. L’experiència visibilitza les persones amb discapacitat intel·lectual alhora que les implica en tot un procés d’aprenentatge i treball creatiu.

L’exposició estarà oberta al públic fins al 27 d’octubre a El Celler.