Un «escape truck» recorrerà el Vallès per ajudar la ciutadania a desenvolupar habilitats socials

Es tracta d'una caravana que ha decorat un artista comarcal per dur a terme les accions als municipis de la comarca

La nova caravana utilitzada en la campanya del Consell Comarcal
La nova caravana utilitzada en la campanya del Consell Comarcal | CCVO
Redacció
12 d'octubre del 2019
Una escape truck recorrerà els municipis del Vallès Occidental amb la finalitat de desenvolupar habilitats socials. Es tracta d’una caravana condicionada com a escape room, a la qual hi pot participar tothom qui ho vulgui però especialment persones en recerca de feina o que volen millorar les seves habilitats.

La nova escape truck utilitza la tècnica de la gamificació per, a través del joc, treballar habilitats i fer-ne una reflexió. Aquest projecte ha nascut gràcies a la iniciativa d’un grup de treballadores del Consell Comarcal, que el van presentar en el marc dels Pressupostos Participatius de l’entitat. Es tracta d’un projecte que té tant una aplicació interna, per fomentar la cohesió d’equips dels treballadors i treballadores de l’entitat, com externa, a disposició de tota la ciutadania.

Aquest nou recurs itinerant permetrà a partir d’ara treballar i donar servei a ajuntaments i entitats del territori que el podran acollir. Dins la caravana es realitza un Escape Room que permet treballar diferents competències vinculades a la superació de dificultats personals i socials de persones ateses des de diferents serveis municipals: promoció econòmica i ocupació, serveis socials, habitatge, etc. Així es pot atendre a persones que es troben en situacions vitals que requereixen un especial desenvolupament de competències.

La primera parada de l'Escape Truck serà el proper 28 de novembre en el marc de la sessió Converses del Mercat de Treball que es farà a Sabadell, organitzat pel Consell Comarcal. En aquest cas es podrà oferir a persones que estan buscant feina per millorar les seves competències.

Gamificació i competències transversals

L'escape room està habilitat en l’interior d'una original caravana vella que s'ha redecorat i condicionat per part de treballadores i treballadores del Consell. La part exterior l’ha pintant el grafiter vallesà Marc Torrecillas (Maten), qui ha volgut reflectir en la seva obra les diferents eines per desenvolupar les habilitats socials descrites. El fet que es situï en una caravana respon a la voluntat d’itinerància i a donar-hi visibilitat.

L'escape  truck és una proposta que es contextualitza, d’una banda, en el concepte  de gamificació i de l’altra, en el model de competències transversals de l’ISFOL (Institut de qualificacions professionals d’Itàlia). La gamificació  es defineix com l’experiència de  fer viure com una experiència de joc una activitat que no ho és.

Per tant, consisteix en transformar la mirada sobre les competències a treballar a través d’una experiència d’aprenentatge dissenyada a través d’elements propis del joc. L'escape room és un joc que en els darrers anys s’ha posat de moda especialment entre els adults resultant una forma atractiva, creativa i de cohesió per compartir el lleure. Per això es considera un bon marc on jugar a treballar les diferents competències transversals implicades en la majoria de processos vitals i socials importants.