Esther Cuixart: «Si el Jordi sortís i el conflicte que tenim no s'ha solucionat, tornaria a entrar a la presó»

L'auditori de la biblioteca Mestre Martí Tauler es va omplir per la presentació de "Ho tornarem a fer"

L'auditori de la biblioteca es va omplir per la presentació del llibre de Jordi Cuixart
L'auditori de la biblioteca es va omplir per la presentació del llibre de Jordi Cuixart | Cedida
14 d'octubre del 2019
Divendres a la tarda, la biblioteca Mestre Martí Tauler va acollir la presentació del llibre Ho tornarem a fer, de Jordi Cuixart, en un acte en què van participar Iolanda Fresnillo, membre de la Junta Nacional d'Òmnium; i la germana de l'autor, Esther Cuixart. El format va ser una conversa entre ambdues, amb la moderació del periodista rubinenc Roger Cuartielles.0

Ho tornarem a fer és un recull del què Jordi Cuixart ha anat dient al llarg del judici, però també és una crida a la desobediència, "perquè el que ens estem jugant no és només una condemna a la presó d'unes persones, sinó molts drets, uns drets que ara no ens n'adonem o no hem pensat que ens els poden prendre".

Així, amb el llibre es vol conscienciar la gent sobre aquests drets, més enllà dels qui defensen la independència.

"El Jordi és un líder social, i com a líder social i president d'una entitat que té molts socis i que lluita per la llengua, la cultura i el país; i aquests són els valors pels què lluita", diu Cuixart. Iolanda Fresnillo també recorda que Jordi Cuixart sempre ha defensat que "Òmnium ha de ser de tots", una entitat que lluita per la cohesió social i que inclou moltes lluites compartides.

Cuixart, en un moment del judici, va expressar que la seva prioritat ja no era sortir de la presó sinó defensar aquests drets dels que parla a Ho tornarem a fer, cosa que des de la família, i també des de l'entitat, comparteixen: "Si el Jordi surt i el conflicte que tenim aquí fora no s'ha solucionat, ell tornarà a entrar a la presó perquè ell tornarà a fer el que ha fet", explica Esther Cuixart. En aquest sentit, la germana del president d'Òmnium té molt clar que "tornarem a exercir els drets, tornarem a intentar poder votar, tornarem a fer tot el que hem fet fins ara".

"A Òmnium tenim molt clar que en Jordi és un pres polític per ser el president d'Òmnium Cultural, i per tant des de l'entitat assumim la seva lluita i la causa", va afegir Iolanda Fresnillo, que també creu que la lluita no és només resoldre el conflicte, sinó el compliment dels objectius d'Òmnium: "llengua, cultura i país; res que no és possible si no defensem els drets fonamentals".

Aquest matí ha sortit la sentència dels presos polítics, i Jordi Cuixart ha estat condemnat a 9 anys de presó per un delicte de sedició.