Totes les reaccions a la sentència de l'1-O a Rubí

Diversos partits i entitats rubinenques s'han pronunciat sobre la decisió del Tribunal Suprem

Els acusats al Suprem en l'últim dia del judici de l'1-O
Els acusats al Suprem en l'últim dia del judici de l'1-O | ACN
Redacció
14 d'octubre del 2019
Actualitzat el 15 d'octubre a les 8:18h
Pocs minuts després de les 9h d'aquest matí es donava a conèixer la sentència de l'1-O, que condemna els líders independentistes a entre 9 i 13 anys de presó pels delictes de malversació i sedició.

De seguida s'han anat produint les reaccions dels diversos partits polítics i entitats, ja sigui a través de les xarxes socials o per comunicats que s'han enviat als mitjans.

A més, s'ha convocat una concentració de rebuig a la sentència per aquesta tarda a les 20h, que forma part de la sèrie de mobilitzacions que pretenen donar resposta a la sentència durant els propers dies.

Els posicionaments dels partits polítics rubinencs

Tant ERC com Junts per Rubí han fet arribar el seu posicionament sobre la sentència a través d'un comunicat, i ambdues formacions coincideixen en afirmar que "la única sentència justa hauria estat l'absolució".

ERC ha destacat que aquesta condemna és una "vulneració de la democràcia", mentre que Junts per Rubí ha manifestat que l'Estat espanyol "enterra drets, garanties i llibertats que han costat molts anys d'aconseguir". Les dues formacions han fet una crida a la mobilització de la ciutadania.

L'AUP ha expressat el seu rebuig a la condemna a través de les xarxes socials, on també ha compartit imatges i consinges de les mobilitzacions convocades pel Tsunami Democràtic.
 Per la seva banda, En Comú Podem Rubí ha fet dues piulades en què es remet al posicionament oficial del partit a Catalunya, tot reclamant "solucions" i expressant la seva "indignació" per una "sentència injusta".
 Ja a la tarda, En Comú Podem Rubí ha publicat un comunicat a la seva pàgina web en què reiteren que la sentència és injusta i desproporcionada, i que "genera un precedent de pèrdua de drets democràtics que no podem tolerar". Alhora, en referència a la "mobilització popular" de l'1 d'octubre de 2017, consideren que se'n va fer un "ús irresponsable" des de la institució de la Generalitat de Catalunya, i que això és "l'únic que hauria d'haver estat jutjat, i fora del marc dels delictes de sedició". Finalment, desitgen que "les garanties que té el nostre sistema judicial es garanteixin a partir d'ara", i reclament novament que es trobi una solució al conflicte polític des del diàleg.

El PSC, Ciutadans i Veïns per Rubí no han fet cap posicionament públic respecte a la sentència.

No hi haurà declaració institucional de l'Ajuntament de Rubí

Els ajuntaments de les principals ciutats del Vallès s'han pronunciat sobre la sentència d'una forma més o menys oficial. És el cas de l'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla (ERC); i el de l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart (Tot per Terrassa), que han comparegut per expressar els posicionaments dels seus consistoris.

En el cas de l'alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés (PSC), ho ha fet a través d'un fil al seu compte de Twitter.

Fonts municipals han confirmat a RubiTV.cat que l'Ajuntament de Rubí no farà cap pronunciament institucional sobre la sentència.

Les entitats se solidaritzen amb els independentistes condemnats

Les entitats sobiranistes, ANC i Òmnium, tampoc han volgut fer declaracions de valoració, sinó que ho faran aquesta tarda en el marc de la concentració convocada davant de l'ajuntament a les 20h.

L'Esbart Dansaire de Rubí ha comunicat que al llarg del dia d'avui el centre L'Espona romandrà tancat com a mostra de rebuig a la sentència i la seva adhesió al manifest publicat per l'Agrupament d'Esbarts Dansaires de Catalunya.

Per la seva banda, la Junta del CRAC ha emès un contundent comunicat per mostrar el seu rebuig a la sentència, i ha posat la seu de l'entitat a disposició de tota la ciutadania com a espai de trobada i organització per les mobilitzacions dels dies que vindran.

L'entitat Rubí d'Arrel també ha emès un comunicat similar al del CRAC.

La llibreria El Racó del Llibre ha enviat un comunicat als mitjans per anul·lar la trobada d'avui amb l'escriptora Marta Marín, que es farà en una nova data a partir del 13 de desembre. "El món de la cultura s'uneix amb la resposta a una decisió que creiem que va molt més enllà d'una sentència a unes persones representants i que afecta tota la societat", explica el comunicat, que anuncia que llibreries, editorials i autors han decidit suspendre les activitats literàries per aquesta tarda.

El Centre Excursionista de Rubí també ha estat tancat durant tot el dia amb motiu de rebuig a la sentència.