Rubí, sobre la sentència de l'1-O: totes les reaccions

Partits, entitats i una figura institucional com és la Síndica de Greuges han fet públiques les seves valoracions sobre la sentència als líders independentistes

Els presos al banc dels acusats del Suprem
Els presos al banc dels acusats del Suprem | ACN
Redacció
17 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 18:47h
Des que pocs després minuts de les 9h del matí es fes pública la sentència que condemnava líders polítics i socials independentistes a d'entre 9 i 13 anys de presó, pràcticament tots els partits polítics de Rubí, així com algunes entitats i fins i tot la Síndica de Greuges de Rubí han emès els seus posicionaments públics al respecte.

Els partits sobiranistes rebutgen la sentència i criden a la mobilització; En Comú Podem i Veïns per Rubí reclamen "diàleg" i Ciutadans condemna els aldarulls dels darrers dies

Els partits independentistes de Rubí que compten amb membres de les seves formacions entre els condemnats, la majoria membres del Govern de la Generalitat que va convocar el referèndum de l'1-O, rebutgen una sentència que consideren "injusta".

El mateix dilluns, ERC i Junts per Rubí van emetre un breu comunicat amb els seus posicionaments: els republicans diuen que la sentència és "una vulneració de la democràcia", mentre que els demòcrates lamenten que, amb aquesta condemna, "l'estat espanyol enterra drets, llibertats i garanties que han costat molt d'aconseguir".

Tot i que l'ajuntament no ha fet cap declaració institucional, un dels dos partits que formen part del Govern, En Comú Podem Rubí, sí que va fer públic un comunicat a través de la seva pàgina web en què assegurava que la sentència és injusta i desproporcionada, i que "genera un precedent de pèrdua de drets democràtics que no podem tolerar". Alhora, en referència a la "mobilització popular" de l'1 d'octubre de 2017, consideren que se'n va fer un "ús irresponsable" des de la institució de la Generalitat de Catalunya, i que això és "l'únic que hauria d'haver estat jutjat, i fora del marc dels delictes de sedició". Finalment, desitgen que "les garanties que té el nostre sistema judicial es garanteixin a partir d'ara", i reclament novament que es trobi una solució al conflicte polític des del diàleg.

Avui dijous, ha estat Veïns per Rubí qui ha explicat el seu posicionament oficial davant de la sentència, tot reclamant diàleg i una solució política a un conflicte polític. També ha emès un breu comunicat Ciutadans, que no ha valorat aquesta sentència però sí que ha condemnat els aldarulls que s'han produït a diverses parts del territori català en els darrers dies.

Diverses entitats rubinenques aturen la seva activitat i criden a la participació en les mobilitzacions

També dilluns, algunes entitats rubinenques van decidir cessar la seva activitat com a mostra de rebuig a la sentència condemnatòria, com l'Esbart Dansaire de Rubí o el Centre Excursionista.

El Racó del Llibre també va suspendre l'activitat que tenia prevista per la tarda de dilluns.

Per la seva banda, el CRAC emetia un contundent comunicat contra aquesta condemna, i posava el seu espai a disposició de la ciutadania per a l'autoorganització popular per a les mobilitzacions que s'estan produïnt aquests dies. Rubí d'Arrel, al seu temps, enviava un comunicat als seus socis sumant-se a aquest rebuig.

Ja a la tarda, i en el marc de la concentració convocada davant l'ajuntament i que va aplegar un miler de persones, les dues entitats sobiranistes, Òmnium i l'ANC, titllaven la sentència de "venjança" i el judici de "farsa". També aprofitaven l'avinentesa per anunciar la convocatòria d'una gran manifestació per al proper 26 d'octubre, i animaven la ciutadania a participar de les Marxes per la Llibertat que van començar dimecres.

En els darrers dies, qui també ha volgut mostrar públicament el seu rebuig a la sentència és l'Agrupament Escolta Guspira, amb un comunicat a través de les seves xarxes socials en què afirmen que la sentència "ataca drets com la llibertat d'expressió o la lliure associació".

Per la seva banda, l'Aula d'Extensió Universitària de Rubí es va adherir al manifest conjunt d'Òmnium i l'ANC per rebutjar les condemnes als líders independentistes.

Sense declaració institucional, però amb posicionament de la Síndica de Greuges

El mateix dilluns, RubiTV.cat va confirmar que no hi hauria cap mena de declaració institucional per part de l'Ajuntament, a diferència de consistoris com el de Terrassa, Sant Cugat o Barcelona.

Qui sí que va emetre un comunicat amb el seu posicionament va ser la Síndica de Greuges de Rubí, fent una apel·lació al diàleg i la negociació per tal de resoldre el conflicte polític.