Rubí acull divendres el 6è Congrés Rubí Brilla dedicat a l'autoconsum energètic

L’esdeveniment tindrà lloc a la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler de 8.30 h a 14 h

Plaques solars a al terrat de l'edifici del Bullidor
Plaques solars a al terrat de l'edifici del Bullidor | Carla Serra
Redacció
22 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 10:53h
La 6a edició del congrés d'estalvi i sostenibilitat energètica del Rubí Brilla se celebrarà el divendres 25 d'octubre, de 8.30 a 14 h, a la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler. Enguany estarà dedicat a l'autoconsum energètic. 

El nou regidor de medi ambient, Andrés Medrano, ha remarcat que "ara és un moment decisiu. Estem davant d'una crisi climàtica, però també d'una crisi social. Vivim en un món que cada vegada hi ha més desigualtats i, per tant, el que cal és que, de mà de la sostenibilitat i l'emergència climàtica, puguem incidir en situacions de justícia social".​ Davant d'això, ha fet referència al nou context normatiu que es deriva del Reial Decret 244/2019 del 5 d'abril sobre autoconsum energètic, el qual inclou per primer cop el concepte d'autoconsum compartit, simplifica els processos administratius i tècnics per a les instal·lacions d'autoconsum i, a conseqüència de l'eliminació de l'impost al sol, obre la porta a la gestió dels excedents energètics.

L'alcaldessa Ana Maria Martínez ha afegit que "les energies renovables són l'única alternativa al col·lapse i l'única manera de deixar als nostres fills i filles un món millor". En aquest sentit, ha remarcat la importància d'aquest congrés que té com a objectiu "ser un altaveu de tota aquesta pràctica de vida que necessitem".
 
El Congrés Rubí Brilla s'estructurarà en tres blocs: el primer reflexionarà sobre l'autoconsum compartit en comunitats de veïns, l’autoconsum en un polígon circular i l’autoconsum a l’Administració pública; el segon bloc estarà dedicat al present i el futur de l’emmagatzematge d’energia i al paper de la xarxa elèctrica; i l'últim bloc oferirà una xerrada sobre la compra col·lectiva d’energia a càrrec i una altra sobre la participació ciutadana en projectes municipals. 



Autoconsum energètic contra l’emergència climàtica
Article d'opinió de l'alcaldessa, Ana Maria Martínez

El 6è Congrés Rubí Brilla arriba poc després que la ciutat hagi declarat la situació d’emergència climàtica de forma unànime al Ple de l’Ajuntament. El model energètic dominant fa perillar el planeta tal com el coneixem i malmet la salut de la ciutadania fins al punt de posar en risc també la vida de les persones.

El model és insostenible ambientalment i econòmicament. Les energies renovables són l’única opció de deixar als nostres fills i filles no un món millor sinó, simplement, un món.

El nou context normatiu que es deriva del Reial decret 244/2019 del 5 d'abril sobre autoconsum energètic ha canviat les regles del joc. La normativa inclou per primer cop Espanya en el concepte d'autoconsum compartit, simplifica els processos administratius i tècnics per a les instal·lacions d'autoconsum i, a conseqüència de l'eliminació de l'impost al sol, obre la porta a la gestió dels excedents energètics.

És el moment de l’autoconsum energètic. Per combatre l’emergència climàtica, però també per pal·liar la pobresa energètica. L’energia solar ha deixat de ser un producte financer i s’ha convertit en un producte d’estalvi i d’apoderament energètic ciutadà que ens ajudarà també a desenvolupar un model social més democràtic i més just.

En el marc del 6è Congrés Rubí Brilla, escoltarem casos d’autoconsum compartit en comunitats de veïns, en polígons industrials i a l’Administració pública; veurem quin impacte poden tenir aquestes instal·lacions en l’economia i l’ocupació, i descobrirem com la solidaritat i la participació ciutadana poden ser la resposta a una emergència climàtica que cal combatre amb valentia, des de les accions individuals de les persones, però també des de les decisions polítiques.

Per tot això, vull convidar tothom, ciutadania, comerços i empresariat, a participar en aquest 6è Congrés Rubí Brilla. Us espero el pròxim 25 d’octubre a la Biblioteca Mestre Martí Tauler, de 9 a 14 h.