Es presenta el tercer «L'esquitx» dedicat al Rubí més il·lustrat

La revista es pot comprar a les llibreries locals L'ombra, El Racó del Llibre i Lectors, al tren! i també al CRAC

La directora de L'esquitx, Marga Ortiz; la periodista de l'Ara Elena Freixa i el dissenyador Jordi Olivé
La directora de L'esquitx, Marga Ortiz; la periodista de l'Ara Elena Freixa i el dissenyador Jordi Olivé | Marta Casas
Redacció
24 d'octubre del 2019
Aquest dissabte s'ha presentat el nou número de la revista de territori i cultura de Rubí, L'esquitx, que ja arriba al seu tercer exemplar. El primer, publicat l'any 2016, es va dedicar als topònims; mentre que el segon, l'any 2017, estava centrat en l'aigua i les fonts.

Després d'un any d'aturada, l'equip redactor de la revista va decidir treure un tercer número de L'esquitx, enguany dedicat al món de la il·lustració, després que els autors de la recerca fessin unes descobertes que els van sorprendre.

A Rubí il·lustrat hi haurà, com en els anteriors números de L'esquitx, un apartat de Recerca que se centrarà en la faceta d'il·lustradors de tres rubinencs que són més coneguts en altres àmbits: són Daniel Bas, Jaume Pla i Pallejà i Enric Larreula. La recerca és a càrrec de la directora de la revista, Marga Ortiz, i l'il·lustrador plàstic David Garcia.

L'entrevista d'aquest tercer número de L'esquitx és al conegut il·lustrador rubinenc Quim Conca, realitzada pel doctor en història Eduard Puigventós.

Als "esquitxos", que són pinzellades sobre la temàtica central de la revista, hi trobarem articles de diversos col·laboradors: L'evolució de la il·lustració a Catalunya, de Montse Marcet - propietària de la llibreria Lectors, al tren! -; un conte que la mestra Laia Borràs dedica a a la dissenyadora Maria Rosa Sallés, La nena que volia dibuixar; l'article Una imatge i mil paraules, la suma perfecta, de Roser Tutusaus, del Servei Local de Català; l'experiència de la urban sketcher rubinenca Montse Fortino, titulat L'eterna aprenent; i L'art de relacionar l'art, de l'il·lustrador Joan Arias López.

Seguint amb els "esquitxos", la periodista de l'Ara Elena Freixa ha realitzat sis entrevistes breus a joves talents de la il·lustració a Rubí: Sònia González - coneguda com a Cuchu -, Araceli Plata, Max Saladrigas, Oriol Muñoz - conegut com a Urih -, Eloi Molas i Nataxa Ruzafa.

Després, trobarem dos petits reportatges sobre el projecte de La Modesta, un fanzine sobre il·lustració, a càrrec de les seves coordinadores Sara Isabel Álvarez i Judit Cuadros; i sobre Lluís Parcerisa, el membre rubinenc de la Colla de Sabadell, escrit per Clara Soley. Tanca aquesta secció un reportatge més extens sobre la modista rubinenca Maria Carbonell, la dissenyadora dels gegants Roc i Paula, elaborat per l'il·lustrador David Garcia.

Qui ens enviarà Al racó de pensar en aquest tercer número de L'esquitx és la dissenyadora rubinenca Magda Batlles, que llença la reflexió: Es pot ser artista a Rubí i no morir en l'intent?

Molts dels protagonistes d'aquest tercer número de L'esquitx van assistir a la presentació i van explicar breument com havia estat el procés d'elaboració de les seves col·laboracions. A la presentació hi van assistir més d'una vuitantena de persones

L'esquitx, a la venda a les llibreries L'ombra, El Racó del Llibre i Lectors, al tren! i també al CRAC

Després que dissabte es venguessin, entre la presentació del matí i la paradeta a la Fira de Sant Galderic a la tarda, un centenar d'exemplars del tercer número de L'esquitx; es poden comprar a tres llibreries de Rubí: L'ombra, El Racó del Llibre, i Lectors, al tren!

També es podran adquirir exemplars al Centre Rubinenc d'Alternatives Culturals, que a més treballa per poder oferir una nova presentació en un format original.

El cost de la revista és de 8€, que permetrà que s'autogestioni el projecte, i per als socis de Rubí d'Arrel, un cost de 6€. Des de l'entitat es demana que els socis s'hi posin en contacte per tal de gestionar la reserva de les revistes.