L'AUP demanarà la creació d'un dispositiu per a l'atenció de les urgències socials a la ciutat

En una altra moció, proposaran que es millori la promoció i difusió de la programació de La Sala

29 d'octubre del 2019
L'Alternativa d'Unitat Popular presentarà dues mocions al ple del proper dijous, corresponent al mes d'octubre.

La primera d'elles instarà el govern municipal a instaurar a Rubí un dispositu per atendre urgències socials. "Hem constatat amb altres entitats de la ciutat, i també per vivències pròpies, que hi ha molts casos d'exclusió social que queden sense cobrir quan es produeixen fora de l'horari dels Serveis Socials", va explicar Marina Dolset, educadora social i membre de l'AUP.

"En altres municipis tenen serveis propis per atendre urgències socials o bé paguen un cànon per vincular-se a un servei de Barcelona; a Rubí no tenim ni una cosa ni l'altra, i molt sovint la persona acaba sent atesa per xarxa familiar o desplaçada a Barcelona d'una manera molt informal", detallava Dolset.

"Els desnonaments, talls de subministre, la violència masclista, temes d'infància en risc... no es donen sempre en horari d'oficina, i per això és necessari que la ciutat compti amb un dispositiu per atendre urgències socials fora de l'horari laboral dels Serveis Socials", que a Rubí és principalment als matins i alguna tarda.

La proposta de l'AUP, concretament, passaria per ubicar aquest dispositiu d'urgència social al CAP Mútua, ja que és un equipament que obre les 24 hores al dia per atendre urgències mèdiques. Això serviria per optimitzar recursos, però també perquè moltes atencions d'urgència social també es fan dins l'àmbit sòciosanitari.

A llarg termini, la formació alternativa contempla que es pugui mancomunar aquest servei amb alguna ciutat veïna, o signar un conveni amb Barcelona, però "la urgència s'ha d'atendre, i s'hi han de destinar recursos públics". En aquest sentit, Dolset ha recordat que es permet una ampliació de plantilla en els serveis socials degut a la urgència.

En els acords, entre d'altres, es demana que es faci una difusió correcta d'aquest servei, en cas que s'aprovi, i que s'informi de la seva aplicació a la Taula d'Inclusió Social de Rubí, que està configurada tot i que no existeixi encara un Pla Local d'Inclusió Social.

Bateria de propostes per millorar la promoció i difusió de la programació del teatre municipal La Sala

L'altra moció que presenta l'AUP en aquest ple té a veure amb la programació cultural de la ciutat, i més concretament amb la temporada estable de teatre i la promoció que se'n fa des de l'Ajuntament.

"La programació és bona i gaudeix de bona salut, però els esforços que es dediquen a la seva promoció tenen molt recorregut per millorar", va explicar Eulàlia Formiguera, membre de l'AUP.

Alguns factors que ha analitzat la formació alternativa és que no existeix una política d'abonaments o de descomptes clara, ja que l'únic recurs que ofereix l'ajuntament és que l'usuari contacti amb el Servei de Cultura per saber quins descomptes hi ha; la presentació de la programació en roda de premsa es va fer tot just deu dies abans que comencés la temporada; una presència a xarxes que "tot i que ha millorat, continua tenint molt recorregut", i l'edició del programa de mà, que l'AUP considera que és "relativament minsa tenint en compte que Rubí és una ciutat de 75.000 habitants", va detallar Formiguera.

"Tot això fa que, malgrat els recursos que es destinen a tenir una programació de 14 espectacles, tot sovint ens trobem amb la Sala mig buida", va lamentar la número 2 de l'AUP, cosa que no passa quan es dediquen els esforços suficients a la promoció i difusió de les funcions que s'hi fan.

El que proposa la moció és una millora de la difusió de l'activitat de La Sala a través de les xarxes socials o cartelleria als carrers; que l'equipament compti amb una web pròpia; que la venda d'entrades sigui pròpia i no a través d'una plataforma externa; i que es millorin els serveis en relació al propi teatre: acords amb la restauració del voltant, informació sobre l'accessibilitat de l'equipament o com accedir-hi en transport públic, a peu o vehicle privat, entre d'altres.

Eulàlia Formiguera també ha explicat la proposta d'adherir-se al programa Apropa cultura, on estan adherits molts teatres de Catalunya, i que és un projecte que ofereix una línia de suport a col·lectius desafavorits o amb diversitat funcional, a través de descomptes o de programació específica.