eleccions municipals 2019

Els residents estrangers de països de la UE es poden inscriure al cens per les eleccions municipals fins el 30 de gener

L'Ajuntament ha comptabilitzat prop d'un centenar de declaracions formals d'intenció de vot

per Marta Casas , 22 de gener de 2019 a les 19:44 |
Els estrangers residents es podran inscriure al cens a l'OAC | RubiTV.cat
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de gener de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els estrangers residents i empadronats a Rubí procedents de països de la Unió Europea encara tenen temps d'inscriure's al cens electoral. Ho podran fer fins el dia 30 de gener.

Els requisits per poder exercir el dret a vot és que portin cinc anys de residència a l'estat espanyol i disposin del document de residència vigent. La inscripció al cens es pot fer a través de les Oficines d'Atenció a la Ciutadania, situades a la plaça de Pere Aguilera, davant l'Ajuntament; o a la rambleta Joan Miró, davant l'edifici Rubí Forma.


A dia d'avui, l'Ajuntament ha comptabilitzat prop d'un centenar de declaracions formals d'intenció de vot de ciutadans de la Unió Europea. L'Institut Nacional d'Estadística (INE) s’ha adreçat per carta durant el mes de desembre a les persones que compleixen els requisits per informar-los del tràmit. L’Oficina d’Atenció a la Ciutadania també n’informa les persones oportunes en el moment de tramitar el padró.

Molts dels residents estrangers a Rubí no tindran dret a vot


Segons l'Idescat, l'any 2017 hi havia un total de 7.925 residents estrangers a la nostra ciutat. En total, hi ha 1626 persones procedents dels països de fora de la UE que tenen conveni amb l'estat espanyol; i 1043 procedents de països de la Unió Europea.

Per contra, la comunitat més nombrosa de Rubí, la marroquina - 2.529 persones - no podrà exercir el dret a vot, així com els 552 xinesos, 269 paquistanesos o 265 senegalesos residents, ja que no existeix conveni de reciprocitat entre els seus estats de procedència i l'estat espanyol.

Una campanya d'En Comú Podem Rubí

La informació sobre com inscriure's al cens electoral la van distribuir membres d'En Comú Podem Rubí durant els primers dies de gener.
 
Segons la formació, les eleccions municipals son uns comicis en què "ens juguem moltes coses", i per això totes les persones residents a la ciutat han de poder tenir el dret a escollir els seus representants a l'ajuntament.

El dret a vot dels residents estrangers va rebre el suport majoritari del ple

El passat mes d'octubre es va aprovar al ple una moció presentada per l'AUP, amb el suport del PSC, ERC i ICV que instava l'estat espanyol a reformar l'ordenament jurídic per tal de permetre el sufragi actiu i passiu a tots els comicis electorals a totes les persones estrangeres residents, amb el criteri màxim de 6 mesos de residència legal continuada com a requisit.

 

Participació