El Consell Comarcal engega noves accions de prevenció envers les violències masclistes

Entre gener i juny de l'any 2019, els partits judicials de la comarca han registrat 1.099 denúncies

El Consell Comarcal engega noves accions contra la violència masclista
El Consell Comarcal engega noves accions contra la violència masclista | CCVOC
Redacció
29 d'octubre del 2019
Com cada mes de novembre, el Consell Comarcal del Vallès Occidental engega noves accions de prevenció envers les violències masclistes als centres educatius, coincidint amb la commemoració del Dia Internacional per l'Erradicació de la Violència contra les Dones del proper dia 25.

L'objectiu d’aquestes accions és assolir un canvi sociocultural que afavoreixi les relacions interpersonals igualitàries i lliures de violència. També es donaran eines per detectar i prevenir les violències masclistes i LGTBIfòbiques.

Míriam Casaramona, vicepresidenta 2a i consellera de Drets Socials del Consell Comarcal, va presentar ahir les diverses accions que es durant a terme, a més d'avançar algunes dades de l'Informe que està elaborant l'Observatori Comarcal sobre Violència masclista a la comarca, que es farà públic al voltant del 25 de novembre.

1.099 denúncies de dones víctimes de violència masclista al Vallès Occidental entre els mesos de gener i juny

Les primeres dades recollides per l’Observatori comarcal indiquen que des de gener fins al juny el 2019 s’han registrat 1.009 denuncies de dones víctimes de violència de gènere als partits judicials de la comarca (Cerdanyola del Vallès, Rubí, Sabadell i Terrassa); més del 50% del total de denúncies que hi va haver en tot el 2018 (1.924).

D'aquestes, el 82,6% van ser denúncies directes de la víctima, un 11,5% amb un part de lesions rebut directament al jutjat, i un 4,9% per intervenció policial directa.

Al llarg de 2019, ja s'han adoptat un total de 92 ordres i mesures de protecció als partits judicials de la comarca, més de la meitat de les 170 que es van adoptar durant l'any 2018.

Es posa en marxa el concurs Piula contra la violència masclista

El Consell Comarcal també ha posat en marxa, per 7è any consecutiu, el concurs de piulades per unes relacions lliures de violències, que vol "sensibilitzar contra la violència masclista al jovent i la ciutadania de la comarca, promoure el diàleg participatiu i fer visible la importància de les relacions igualitàries proposant la creació d’una piulada i la seva posterior divulgació a les xarxes socials”, tal com va explicar Casaramona.

Al concurs hi pot participar tota la població major de 14 anys que visqui, estudiï o treballi al Vallès Occidental, enviant-la a través d'aquest formulari online o bé en paper, dipositant-los a les urnes que es troben repartides per instituts i altres equipaments del territori.

La frase no ha de tenir més de 110 caràcters - amb espais inclosos - i ha de respondre la pregunta: "I tu? Què en dius de la violència masclista?"; ha de ser original, inèdita, sense abreviatures i que no hagi estat premiada en un altre concurs.

A través del compte de twitter @PiulaVallesOcc i Instagram es difondran les frases de les persones participants.

Al concurs Piula hi ha participat 2.900 joves en els darrers 4 anys i s’han fet un total de 136 tallers a una 20 de centres educatius. Al 2015 hi va haver 286 piulades mentre que al darrer any van passar del miler.

Grup de treball estable integrat per personal tècnic de 35 administracions i entitats de la comarca per a l'abordatge de les violències masclistes

El 2015 es va crear la Comissió Tècnica per l'Abordatge de la Violència Masclista, amb l'objectiu de realitzar un diagnòstic dels serveis, circuits i protocols existents i explorar les necessitats reals, formada per personal tècnic de les 35 administracions i entitats de la comarca.

En el marc d'aquesta comissió s'han elaborat el Protocol comarcal per a l'abordatge de la violència masclista i també el Protocol comarcal per un espai públic i contextos d’oci lliures de violències masclistes.