L'Ajuntament va destinar més de 400.000€ en retirar els residus d'abocaments il·legals el 2018

El Consistori fa una crida al civisme i recorda els diversos serveis de què disposa la ciutadania per seleccionar correctament els residus

Abocament il·legal a l'entorn natural de Rubí
Abocament il·legal a l'entorn natural de Rubí | Cedida
Redacció
31 d'octubre del 2019
Fa setmanes que la ciutadania, i així ho ha detectat el servei de Medi Ambient, denuncia de manera constant abocaments incontrolats de residus al medi natural i al voltant dels contenidors, tant a les urbanitzacions com al nucli urbà.

Tot i que el Consistori pren les mesures que té al seu abast per combatre aquesta mena de pràctiques, la realitat és que resulta complicat sancionar les persones que realitzen aquests abocaments, ja que és difícil identificar l'infractor si no és enxampat in fraganti. Tot i això, al llarg del 2019 s'han impulsat una vintena d'expedients sancionadors per abocaments. Per a la identificació, és necessari o bé enxampar la persona en el moment de la infracció, que hi hagi un testimoni que ho pugui denunciar o bé obtenir una prova de l'autor.

L'Ajuntament va destinar 413.767,02€ en la retirada i tractament de residus llençats en llocs no permesos durant el 2018

A banda de la mala imatge que generen als carrers i al medi natural aquesta mena d'abocaments, el cost per a l'Ajuntament, que s'encarrega de retirar i tractar els residus, és molt elevat. El 2018, es van haver de destinar 413.767,02€ en aquestes tasques.

Només a les urbanitzacions, anualment es recull una mitjana de 765.000 kg de residus abandonats en espais no permesos, ja sigui directament al medi natural o bé just al costat d’una bateria de contenidors. El cost que es destina a la neteja del medi natural ascendeix a uns 100.000 euros a l’any.

L'impacte dels abocaments, també, és molt elevat a nivell ambiental, ja que els residus que s'aboquen de manera il·legal al medi natural o fora dels contenidors no se seleccionen correctament, fan augmentar els quilos de deixalles que acaben a l'abocador i que no es poden reciclar. A tot això, cal sumar-hi les emissions de diòxid de carboni que generen els camions que han de transportar els residus a l'abocador.

Cada residu, al seu lloc

Aquestes pràctiques incíviques contrasten amb l'abast de recursos dels què disposa la ciutadania per tal de realitzar una correcta selecció dels residus: en tota la ciutat hi ha bateries de contenidors de cada fracció (orgànica, paper i cartró, vidre, envasos i resta) diferenciats per colors (marró, blau, verd, groc i gris).

Els residus especials s'han de portar a la deixalleria municipal de Cova Solera, on també es poden dipositar en contenidors especials i concrets de forma diferenciada; i un cop allà es trien els que es poden reutilitzar perquè estan en bon estat, i els que s'envien a plantes de tractament on es gestionen de la forma adient. Les instal·lacions del Mercat Municipal també compten amb una minideixalleria. A més, existeix una deixalleria mòbil que compta amb 75 punts de parada.

També existeixen els serveis de recollida d'esporga i de mobles i trastos vells, que són gratuïts, que es poden portar a la deixalleria de Cova Solera o bé trucar al Telèfon Verd (900 130 130 si es truca des d'un fix, o 93 699 98 01 si es truca des d'un mòbil) i acordar un dia i hora de recollida.

Tota la informació sobre els diversos serveis es pot consultar a la web municipal.