La casa de les Caves Ariscondel es convertirà finalment en un bloc de pisos

La promotora ja disposa de la llicència d'enderroc, i preveu que l'obra nova pugui començar el primer trimestre de 2020

La casa Caves Ariscondel es troba en un alt grau d'abandonament
La casa Caves Ariscondel es troba en un alt grau d'abandonament | Marta Casas
Redacció
07 de novembre del 2019
La casa ubicada al carrer Pintor Murillo, 68-70, seu de l'antiga Caves Ariscondel, que fa temps que es troba en un avançat grau d'abandonament, serà enderrocada i es convertirà en un bloc de pisos. La promotora Immopantico XXI S.L. ja disposa de llicència d'enderroc, tal com va aprovar la Junta de Govern Local el passat 2 d'octubre.

Ja fa mesos que una promotora immobiliària, Alcarazcorp, va col·locar un anunci d'una construcció que s'havia de realitzar allà, l'Edfici Berlín, composat per 11 vivendes; i que segons la pàgina web de la pròpia promotora havia d'estar finalitzat el mes de setembre de 2019. Així mateix, a la mateixa web consta que només s'havia venut un 20% de les vivendes, a un preu a partir dels 189.000€.

RubiTV.cat va contactar amb l'empresa a mitjans de setembre, però tot el que van traslladar és que "ja no porten aquesta promoció", remetent a contactar amb l'Ajuntament de Rubí. Per la seva banda, l'Ajuntament va confirmar a aquest mitjà que la llicència d'enderroc de la casa no estava concedida encara.

Fa unes setmanes, es va col·locar una bastida a la façana de la casa, així com elements de suport a l'interior del pati. Segons va explicar la pròpia immobiliària, el motiu és que degut a la deterioració de la façana, i la presència de fibrociment, s'ha col·locat la bastida per motius de seguretat.

El nou bloc constarà d'uns 11 pisos i un local comercial, i l'empresa preveu que l'obra nova, un cop tinguin concedida la llicència, es pugui iniciar durant el primer trimestre de 2020. El novembre de 2017, la Comissió de Patrimoni de l'Ajuntament de Rubí va informar favorablement de l'enderroc de la façana, prèvia presentació d'una proposta de reconstrucció de la mateixa amb exactitud, i conservant les reixes i les baranes.

La casa Caves Ariscondel, element del patrimoni local de Rubí
 


La casa Caves Ariscondel, que ocupa l'espai on s'havia de construir l'Edifici Berlín, està inclosa al Catàleg del patrimoni arquitectònic, arqueològic i natural de Rubí, considerada un "edifici d'interès específic". No té, però, cap tipus de protecció existent, segons consta a la fitxa del catàleg.

L'edifici es va construir com a habitatge l'any 1884, i l'any 1950 es va llogar a la família Arís per a la producció de vins gasificats, transformant-se així en la seu de la indústria Ariscondel. Aquesta activitat insdustrial va comportar unes remodelacions estructurals de l'edifici, com per exemple la planta baixa, d'on es van eliminar les dependències i es va deixar com un espai diàfan, i s'hi van afegir uns porxos. El 1960 i el 1985 la construcció va patir dues modificacions més.

Segons la fitxa del Catàleg de patrimoni, l'àmbit a protegir d'aquest edifici és la formalització arquitectònica i la façana, i en particular els elements significatius d'aquesta, com són les reixes de forja. Altres elements que en destaquen, però, són els balcons superiors i la finestra amb escopidor de la planta baixa i els elements ornamentals que els acompanyen.

Un altre tret característic de la casa són les grans ampolles de cava que hi ha sobre l'edifici, uns elements propagandístics que testimonien l'activitat que s'hi va dur a terme durant molts anys.