El barri de Les Torres reflexiona sobre la convivència entre comunitats

L'Ajuntament ha desenvolupat durant aquest any el projecte "Conviure a les comunitats de Les Torres", amb el suport de la Diputació de Barcelona

Sessió tècnica sobre el projecte Conviure a les comunitats de Les Torres
Sessió tècnica sobre el projecte Conviure a les comunitats de Les Torres | Ajuntament de Rubí
Redacció
11 de novembre del 2019
L'Ajuntament de Rubí, amb el suport de la Diputació de Barcelona, ha impulsat aquest any el projecte Conviure a les comunitats de Les Torres, una proposta que s'ha treballat des dels serveis municipals d'Habitatge i Mediació Ciutadana i que ha servit per generar un espai de reflexió i debat sobre les relacions que s'estableixen entre el veïnat d'aquest barri.

A través del Servei d'Habitatge es va detectar tot un seguit de conflictes de convivència a les comunitats de veïns, relacionats amb ocupacions de pisos, impagament de quotes de comunitat, gestió d'espais comuns, neteja i sorolls...

Per tal de poder donar resposta a aquesta situació, es va sol·licitar a la Diputació de Barcelona un recurs per elaborar una guia per a comunitats de veïns que facilités eines per a la millora de la convivència, però també per a la prevenció i la resolució de conflictes, tot plegat implicant el propi veïnat en la diagnosi de la situació i la proposta de solucions.

El barri de Les Torres, prova pilot

El projecte s'ha dut a terme a Les Torres de manera pilot, amb la intenció que, si els resultats eren bons, es pogués implementar a la resta de barris de la ciutat.

Es va crear un grup impulsor, al qual es van anar afegint les veus del veïnat i de les entitats del barri, per així poder construir un discurs compartit al voltant de la convivència a les comunitats.

Així, la primera fase va consistir en una sèrie de trobades amb els tècnics i tècniques municipals que treballen al territori, la Policia Local i l'equip directiu de l'Escola Montessori. D'aquestes reunions en va sorgir una primera radiografia de la situació del barri, i se'n van extreure algunes conclusions, com per exemple que existien moltes idees preconcebudes al voltant de Les Torres i també que algunes de les problemàtiques que es relacionen habitualment amb el barri, com per exmple les ocupacions, no són més freqüents que en altres zones de la ciutat.

Després d'aquesta primera etapa, el projecte es van traslladar als veïns i veïnes, amb l'objectiu de recollir les seves experiències i opinions, identificar espais i xarxes de participació al barri, i començar a recollir propostes de canvi. Aquesta segona fase es va dur a terme a través d'entrevistes individuals i en grup, una acció al mercat veïnal de segona mà i la participació a les comissions de barri. Aquesta fase del projecte va permetre descobrir que bona part dels problemes a les comunitats tenien relació amb una manca de sentiment de pertinença i la progressiva pèrdua de les xarxes de relació veïnals.

La resposta va ser establir un procés de benvinguda, adreçat als nous residents, en què siguin els propis veïns i veïnes els encarregats de l'acollida, i s'ha proposat editar algun material que serveixi com a carta de presentació del barri per a persones nouvingudes que inclogui informació essencial sobre Les Torres i una explicació gràfica de les normes bàsiques de convivència de les comunitats.

Aviat es presentaran les conclusions del treball realitzat

El proper dia 30 de novembre, coincidint amb els actes del Dia Universal dels Drets de la Infància, el barri de Les Torres acollirà una jornada lúdica en què es presentaran al veïnat les conclusions del treball realitzat fins el moment.

La idea és que el projecte no mori aquí, sinó que tingui una continuïtat de la mà dels propis veïns i veïnes de Les Torres.