Les escoles de Rubí promouen la recollida de l'oli de cuina usat entre l'alumnat mitjançant els Clakis

El projecte Rubiclak arriba a 13 escoles públiques de la ciutat coincidint amb la Setmana Europea de la Prevenció de Residus

Els Clakis arriben a les escoles públiques de la ciutat
Els Clakis arriben a les escoles públiques de la ciutat | Cedida
Redacció
12 de novembre del 2019
Gairebé 3.000 clakis s'han repartit entre 13 escoles públiques de la ciutat per fomentar que l’alumnat i les seves famílies recullin de forma separada l’oli de cuina usat. Es tacte d'una de les accions incloses a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que a Rubí arrencarà aquest dijous i s’allargarà fins al 24 de novembre.

Els clakis són uns recipients que permeten guardar l’oli a casa per, posteriorment, portar-lo a reciclar i que es pugui transformar en biodièsel. L’oli és un residu molt comú a casa i molt perillós si no es gestiona com cal. Cada litre d’oli pot arribar a contaminar 10.000 litres d’aigua. Per això és important no llençar-lo a l’aigüera, una acció que es fa a moltes llars i que cal evitar.

Aquesta recollida es fa a través del projecte Rubiclak, una iniciativa gestionada per l'entitat APDIR que, d’una banda, evita la contaminació de les aigües i, de l’altra, genera llocs de treball per a persones amb diversitat intel·lectual residents a Rubí. 

Actualment, un total de set centres educatius públics tenen el projecte Rubiclak instaurat i ara, la iniciativa s’estendrà a la resta. D'aquesta manera, es lliuraran clakis a l’alumnat i cofres per emmagatzemar aquests recipients a l’escola fins a la seva recollida. 

La idea és que les famílies dipositin l’oli de cuina que ja no es pot aprofitar al claki i, un cop ple, el portin a l'escola o al punt de recollida més proper, ja sigui una de les deixalleries de la ciutat, a les entitats col·laboradores, associacions de veïns o dependències municipals). Quan entreguin el claki ple, els en proporcionaran un de buit i net.

El personal del projecte Rubiclak el recollirà i s'encarregarà que se sotmeti al tractament necessari perquè es recicli convertint-se en biodièsel, un combustible que prové d'un recurs renovable i esdevé menys contaminant que els combustibles fòssils.