Denuncien nous casos de veïns afectats pels fons voltor

Jorge Vázquez, un dels afectats, explica que el contracte de lloguer social se li ha acabat i no li volen renovar

Un dels veïns de l'Avinguda Catalunya espera data pel desnonament des del 25 de setembre
Un dels veïns de l'Avinguda Catalunya espera data pel desnonament des del 25 de setembre | Marta Casas
12 de novembre del 2019
Veïns del barri de Les Torres i de la zona del Progrés han denunciat que es troben en situacions extremes pel què fa als seus habitatges. Així ho va explicar Aida Albarado, membre de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca de Les Torres, que es troba atenent quatre casos de persones que, en breu, podrien veure's desallotjades de casa seva i sense recurs habitacional.

"Sempre estem lluitant pel mateix problema, la gent no té sortida, i l'Ajuntament tampoc no ens pot donar solucions perquè no té pisos", va lamentar Albarado. "A més, els fons voltor que són propietaris dels pisos no veuen la dimensió humana, només veuen números", va afegir.

Jorge Vázquez, un dels afectats: el BBVA li va fer un contracte de lloguer social per tres anys, i ara no li vol renovar

Un dels veïns afectats és Jorge Vázquez, de 67 anys, que fa tres anys va aconseguir un lloguer social després de la dació en pagament del seu propi pis, però ara que s'ha acabat el contracte, no li volen renovar.

Jorge Vázquez va signar la hipoteca amb Caixa Catalunya - ara BBVA - i el seu pis el va comprar un fons anomenat Anticipa, amb qui va aconseguir la dació en pagament l'any 2016, i també el contracte de lloguer social per tres anys. Al cap d'un any, li van pujar el lloguer de 200 a 443 euros, i després li va arribar una carta avisant-lo que no li renovaven el lloguer i que hauria de marxar del pis.

"Em van oferir ajudar-me, però va quedar en res", va explicar Vázquez. "Per llogar un altre pis, em demanen dos mesos per adelantat, un mes per a la immobiliària i un mes de garanties; en total, uns 4.000 euros que no tinc". Durant els tres anys, Vázquez ha pagat religiosament els 443 euros de lloguer, tot i que cobra una pensió de 560 euros. Es va quedar sense feina i també va tenir problemes de salut - va tenir un infart -, amb la qual cosa no ha pogut tornar a treballar perquè li van declarar la incapacitat permanent.

"Imagineu-vos com em sento en aquesta situació. Hauré d'anar a buscar un pont per viure-hi a sota? I amb els meus problemes cardíacs, també pateixo", va explicar.

En Jorge està a l'espera de conèixer la data del desnonament des del dia que va finalitzar el contracte, el passat 25 de setembre.

Les dificultats que han d'afrontar les famílies afectades

El cas de Vázquez és el més immediat, però hi ha altres tres persones afectades, i un dels problemes és que no són tots del mateix bloc, ni tan sols del mateix propietari, cosa que fa més difícil la solidaritat veïnal.

A més, ni l'Ajuntament ni la Generalitat - segons va explicar Aida Alvarado - compten amb un parc públic d'habitatge prou gran per poder atendre tots els casos que es donen de persones que es veuen abocades a abandonar el seu habitatge.

Fins i tot a l'hora d'aconseguir ajudes hi ha dificultats: segons va explicar Alvarado, la persona ha de pagar tot un any el lloguer per poder entrar dins el sistema d'ajuts a la Generalitat, i el problema que es troben més sovint és que els propietaris demanen fiances impossibles de pagar amb els pocs recursos que tenen les famílies que ho necessiten. I un cop assisteixen a la Mesa d'Emergència, es troben que tots els pisos ja estan ocupats i que hi ha més de 40 famílies en espera.

A la reunió d'ahir a la tarda hi va assistir Laura Pérez del Sol, del Sindicat del Lloguer de Rubí; i també la regidora d'Habitatge, Ànnia Garcia.