Tret de sortida al programa d'activitats per commemorar el Dia Internacional contra la Violència Masclista a Rubí

Com ja és habitual, l'acte central tindrà lloc el 25 de novembre amb la lectura del manifest contra la violència envers les dones a la plaça Doctor Guardiet

La regidora d’Igualtat i l’alcaldessa de Rubí amb el cartell del 25N 2019
La regidora d’Igualtat i l’alcaldessa de Rubí amb el cartell del 25N 2019 | Localpres
Redacció
18 de novembre del 2019
Un any més, Rubí comptarà amb un seguit de propostes per commemorar el Dia Internacional contra la Violència Masclista, el 25 de novembre. Sota el lema Ser lliure és no tenir por, les activitats busquen prevenir la violència a través de la sensibilització i denunciar la violència que pateixen moltes dones.

A través del Servei d'Igualtat, l'Ajuntament de Rubí ha preparat una programació d’actes enfocada a la sensibilització i la denúncia amb l’objectiu de construir un model de convivència igualitari que freni la violència masclista. L’acte central se celebrarà dilluns 25 de novembre, a les 17.30 h, a la plaça Doctor Guardiet amb la lectura del manifest contra la violència envers les dones a càrrec de l’alcaldessa i de dones implicades en l’eliminació de la violència masclista de diferents col·lectius de la ciutat.

Abans però, aquest dilluns a les 17.30 h tindrà lloc la conferència El caso Alcàsser i la construcció del terror sexual a càrrec de la politòloga i activista Nerea Barjola Ramos, a la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler.

El 21 de novembre, l’alumnat de 3r i 4t d'ESO de les escoles que ho demanin assistirà a La Sala al monòleg No solo duelen los golpes de l’actriu i activista feminista Pamela Palenciano Jódar. Es tracta d'un espectacle basat en l’experiència de la mateixa actriu protagonista que promou la reflexió crítica dels i les joves.

El dilluns 25 de novembre, a banda de la lectura del manifest, Rubí Jove ha preparat un taller d’apoderament femení i autodefensa per noies de 12 a 29 anys a Torre Bassas, de 17.30 h a 20 h. 

Per completar la programació, el 26 de novembre tindrà lloc el curs Nenes i nens que pateixen la violència de gènere en la parella adreçat a professionals de l’àmbit de Serveis Socials, Sanitari, Educatiu i de Lleure a càrrec de Raúl Lizana Zamudio, psicòleg i terapeuta infantil.

A més, a través de la Guia Educativa, s’ofereix a les escoles la possibilitat d’assistir als tallers Actuem contra el masclisme, construïm escoles lliures de violència i Relacions igualitàries, tots dos dirigits a l’alumnat d’ESO, batxillerat i cicles formatius.

Durant aquest mes de novembre, les llibreries L’Ombra, El Racó del Llibre i Lectors, al tren! exposen llibres i documents relacionats amb la violència masclista. Aquests espais se sumen a l’espai Gèneres que de manera permanent la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler dedica a la informació i els recursos sobre feminisme, violència masclista i diversitat sexual.

Víctimes per violència masclista

L'alcaldessa de Rubí, Ana Martía Martínez ha recordat que vuit dones han estat assassinades aquest any a Catalunya per les seves parelles o exparelles. Fins al mes de setembre, la Generalitat de Catalunya comptabilitza 9.977 víctimes per violència masclista en l’àmbit de la parella, 2.596 per violència masclista en l’àmbit familiar i 1.721 per violència en l’àmbit social i comunitari.

Pel que fa a Rubí, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de la ciutat, que promoure la igualtat d’oportunitats i lluitar contra la discriminació per raons de gènere  oferint a les dones informació i recursos de forma gratuïta i confidencial, ha atès 333 dones durant aquest 2019 i ha fet 1065 intervencions. 17 han patit violència física i 25 violència psicològica. El Servei jurídic ha atès aquest any 86 dones: dues han patit violència física i dues violència psicològica.

La casa d’urgències, un servei destinat a acolliments de curta durada de dones i menors a càrrec seu que pateixen violència de gènere i que estan en una situació de perill, ha registrat tres ingressos de dones de Rubí. En virtut del conveni que hi ha amb altres ajuntaments, ha tingut lloc un ingrés d’una dona de Castellbisbal.

En darrer terme, el servei de teleassistència mòbil per a dones que pateixen o han patit violència de gènere (ATENPRO) compta amb 60 teleassistències tramitades durant el 2019 de les que 41 continuen en actiu.