El Consorci de Residus posarà al dia la planta de tractament de l'orgànica de Terrassa

El 95% del Pressupost 2020 es destinarà a la prestació de serveis de tractament de residus dels municipis de la comarca

Ple del Consorci de Residus del Vallès Occidental.
Ple del Consorci de Residus del Vallès Occidental. | Cedida
LaTorre
13 de novembre del 2019
El Ple del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental ha aprovat aquesta tarda el Pressupost 2020 amb un import de 26,7 milions d'euros que es destinen, bàsicament a la prestació de serveis de tractament de residus. Aquest proper any es reforçarà el treball conjunt amb el Consell Comarcal i el Consell d'Alcaldies per executar estratègies comarcals en l'àmbit del medi ambient i la sostenibilitat: el compliment dels objectius de reciclatge, l'acció pel clima, el Vallès Circular com a estratègia transversal, les accions de prevenció i sensibilització i l'aposta per les ciutats sostenibles.

També es vol posar al dia la Planta de tractament de l'orgànica de Can Barba a Terrassa i garantir l'eficiència i la qualitat en la prestació de serveis com la recollida de voluminosos, d'oli, de Residus especials en petites quantitats i d'altres fraccions.

De fet, el pressupost 2020 viu un increment d'1,4 milions d'euros dels serveis de tractament de residus, per l'actualització dels preus i l'increment del cànon de l'Agència de Residus de Catalunya.

El president del Consorci i alcalde de Matadepera, Nil López ha parlat d'una "gestió responsable dels recursos" i ha explicat que "respecte el Pressupost de 2019 es produeix una disminució del 20% motivada principalment per la finalització del finançament de l'Agència de Residus de Catalunya del préstec per la construcció del CTR i per l'ajust del pressupost al funcionament ordinari del Consorci, com a prestador de serveis als ajuntaments de la comarca".

Objectius 2020

El Consorci afronta una nova etapa amb l'objectiu de consolidar el Centre de Tractament de Residus del Vallès Occidental com a planta de tractament de la Resta a Catalunya. El total de tones previstes és de 208.000 tenint en compte que el CTR acull deixalles d'altres parts de Catalunya com municipis de Girona, Olesa de Montserrat i d'altres punts de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, segons l'acord amb l'AMB.

Un dels objectius pel 2020 és portar a terme les obres de millora de la Planta de Biometanització de Can Barba que es començaran abans d'acabar aquest any 2019. La nova gestió d'aquesta planta de tractament de la fracció orgànica suposa un increment de 2'8 milions d'euros. La inversió per les obres és de 468.802 euros.

Un altre dels objectius del Consorci per l'any vinent és l'educació i la sensibilització ciutadana per la disminució en la generació de residus i per l'assoliment dels objectius de reciclatge.

Pel 2020 es produeix un increment del 97% del pressupost en educació i sensibilització ambiental. En total 158.784 euros que suposen el 0'6% del total del pressupost. El president del Consorci ha expressat la voluntat que aquesta despesa arribi a l'1% el 2023.

Del pressupost també en destaca una nova partida de 25.000 euros per a la realització de projectes innovadors. Durant el 2020 es posarà en marxa el nou Observatori dels Residus com a eina d'anàlisis i s'iniciarà un nou projecte específic de millora de la recollida i tractament de residus de grans productors comercials i industrials (FORM i voluminosos), en col·laboració amb el Consell Comarcal.

En total es destinen 986.492 euros a inversions. Aquestes contemplen la finalització de les obres de la Planta de Can Barba, el final de les obres de rehabilitació de l'edifici de la nova seu del Consorci a Terrassa, l'adquisició de nous contenidors d'oli per reforçar la xarxa de recollida d'aquesta fracció i la compra d'un vehicle elèctric per als desplaçaments del personal com a aposta per la lluita contra l'emergència climàtica i per la qualitat de l'aire.