Es presenta públicament el Protocol Municipal de Prevenció de Violència de Gènere

Amb aquesta presentació s'ha donat el tret de sortida a les activitats per commemorar el Dia Internacional contra la Violència Masclista a Rubí

La presentació pública del protocol s'ha fet al Castell
La presentació pública del protocol s'ha fet al Castell | Carla Serra
Redacció
14 de novembre del 2019
Actualitzat a les 17:10h
Aquest dimecres ha tingut lloc la presentació del Protocol per a l'abordatge de la violència masclista de la ciutat al Castell. Tècnics i tècniques de Serveis Socials, professionals de la justícia, les forces de seguretat i la sanitat, representants de partits polítics i entitats han assistit a aquest acte que ha donat el tret de sortida a la programació de les activitats del 25N.

El text aborda la violència masclista des del punt de vista dels drets de les dones per garantir la seva autonomia i llibertat i redefineix el concepte de violència i n'amplia els àmbits (parella, familiar, laboral i social i comunitari). També incorpora diferents nivells d'intervenció (sensibilització, prevenció, detecció, atenció i recuperació), defineix les situacions d'urgència a través de la valoració amb eines objectives, concreta la funció de cada Servei municipal i el seu rol específic en casos de violència masclista, estableix un llenguatge comú entre els professionals i especifica l'actuació a efectuar en cada àmbit.

L'alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, ha explicat que la redacció d'aquest protocol és molt important perquè des dels diferents serveis municipals es pugui fer tot el possible per prevenir situacions de violència masclista o situacions en què es pugui preveure violència masclista. En aquest sentit, també ha dit que "hi ha actituds que són tan subliminars que se't poden escapar" i, per tant, cal tenir molt ben identificades les alertes i els indicadors que ens poden fer pensar que s'està produint una situació de violència masclista.

El document també estableix actuacions específiques respecte a la infància maltractada i en presumpta situació de desemparament, per a les persones grans, en cas de violència filio parental, en l'àmbit laboral i en l'àmbit social o comunitari. És per això que la presentació també ha comptat amb la presència de Raúl Lizana, psicòleg i terapeuta infantil, especialista en violència de gènere i autor del llibre A mí también me duele, que ha ofert la conferència Violència masclista a la parella, detecció i actuació. Lizana s'ha referit als diferents tipus de violència masclista que existeixen i ha aprofundit en la violència més greu que és aquella que té lloc en l'àmbit de la parella.

El terapeuta infantil ha explicat que una de les alertes per saber si una dona, amb fills, pateix violència masclista, és que "un percentatge important dels nens i nenes repetiran les conductes que el maltractador els ensenya a través de la violència". Així doncs, assegura que cal ensenyar a aquests infants que "hi ha altres realitats i que el masclisme i la violència no són normals".

Lizana ha remarcat, però, que no només els infants que han viscut amb maltractadors poden ser violents, sinó que el detonant és "la societat masclista que tenia", i ha detallat que un 30% dels joves creuen que si hi ha violència en una parella, és que ella haurà fet alguna cosa mal feta i un 27% normalitzen les relacions de control sobre la parella.