Centenars de persones participen a les accions de la Setmana de la Prevenció de Residus a Rubí

Al llarg de la setmana s'han realitzat una vintena d'accions adreçades a tot tipus de públics

Així ha estat la Setmana Europea de la Prevenció de Residus a Rubí
Així ha estat la Setmana Europea de la Prevenció de Residus a Rubí | Marta Casas
Marta Casas / Carla Serra / Malena Manobens
25 de novembre del 2019
Actualitzat a les 11:02h


Entre el 18 i el 24 de novembre, la ciutat de Rubí ha acollit diverses activitats en el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus; una vintena d'accions destinades a la sensibilització de la ciutadania sobre la importància de reparar, reutilitzar, reciclar i prevenir la generació de residus.

Les accions es van realitzar en diversos equipaments municipals, i van acabar el dissabte, 23 de novembre amb una visita al Centre de Tractament de Residus del Vallès Occidental i un taller d'autocompostatge casolà a l'edifici Ressò.

L'acte central va ser La gran acció, el dissabte 16 de novembre, en què van col·laborar diverses escoles i entitats de la ciutat; i al llarg de la setmana s'han realitzat un taller de fabricació de sabó amb oli de cuina usat, un altre per aprendre a allargar la vida útil de mòbils i tauletes, un de decoració de Nadal, un d'iniciació a la restauració de mobles i una xerrada per prevenir el malbaratament alimentari.

Es presenta el Pla Local de Residus municipal de Rubí

Com a prèvia de totes aquestes accions, el dijous 14 de novembre es va presentar el Pla Local de Residus municipal 2019-2025, a càrrec del regidor de Medi Ambient, Andrés Medrano, i personal tècnic municipal. Al Pla es defineixen els objectius que es volen assolir com a ciutat l’any 2025, en la línia del que també marquen el PRECAT20 (Programa General de Prevenció i Gestió de Residus i Recursos de Catalunya) i el PREVOC (Pla de Gestió dels Residus i Recursos del Vallès Occidental).

Així, es vol potenciar la visió dels residus com a recursos; reduir la generació de residus a través de l’impuls de la prevenció i la reutilització; fomentar la transparència i la sostenibilitat econòmica en la gestió dels residus; millorar substancialment el percentatge de recollida selectiva el 2020; millorar els serveis de gestió de residus municipals; i cercar la participació activa i la corresponsabilitat entre la ciutadania, entitats i teixit comercial a favor de la protecció del medi ambient, la reducció dels impactes associats a la gestió dels residus i a l’ús responsable dels recursos.

El Pla ha partit d'una diagnosi inicial, i paral·lelament s'ha buscat la implicació activa de la ciutadania en la definició i execució del Pla Local mitjançant enquestes, diferents tallers sectorials i enquestes a comerços i empreses de la ciutat; i un qüestionari ciutadà adreçat a persones majors de 16 anys.

Un cop recollides totes aquestes aportacions, s’ha elaborat un pla d’accions i seguiment, que aglutina un total de 46 accions emmarcades en quatre grans eixos: la prevenció de residus i el consum responsable, la reutilització i la preparació per la reutilització; la gestió de residus municipals i el reciclatge, i els aspectes transversals.

Tota la informació respecte al Pla Local de Residus municipal 2019-2025 es pot consultar a la web municipal.

Objectiu: un 60% de reciclatge de residus generats l'any 2025

L’Ajuntament de Rubí s’ha marcat com a objectiu que, l’any 2025, a la ciutat es recicli el 60% dels residus generats. Es tracta d’un pas més respecte els objectius fixats per la Unió Europea, que estableixen que l’any 2020 s’haurien de reciclar el 50% de les deixalles.

En els darrers anys, la recollida selectiva de residus a Rubí ha anat augmentant: del 30% (2016) s'ha arribat al 37% el 2018.