Rubí commemora el Dia Internacional contra la Violència Masclista

L'acte central tindrà lloc avui, 25 de novembre, amb la lectura del manifest contra la violència envers les dones a la plaça Doctor Guardiet

L'acte central per commemorar el 25N del 2018
L'acte central per commemorar el 25N del 2018 | Ajuntament de Rubí
Redacció
25 de novembre del 2019
Actualitzat a les 14:40h
Un any més, Rubí compta amb un seguit de propostes per commemorar el Dia Internacional contra la Violència Masclista, el 25 de novembre. Sota el lema Ser lliure és no tenir por, les activitats busquen prevenir la violència a través de la sensibilització i denunciar la violència que pateixen moltes dones.

Durant aquesta setmana la ciutat ja ha acollit diverses activitats enfocades a la sensibilització i la denúncia amb l’objectiu de construir un model de convivència igualitari que freni la violència masclista, però avui tindrà lloc l’acte central de la programació de l'Ajuntament de Rubí a les 17.30 h, a la plaça Doctor Guardiet, amb la lectura del manifest contra la violència envers les dones. Aquesta activitat anirà a càrrec de l’alcaldessa i de dones implicades en l’eliminació de la violència masclista de diferents col·lectius de la ciutat.

A més, Rubí Jove ha preparat un taller d’apoderament femení i autodefensa per noies de 12 a 29 anys a Torre Bassas, de 17.30 h a 20 h. 

Per completar la programació de l'Ajuntament de Rubí entorn al 25N, el 26 de novembre tindrà lloc el curs Nenes i nens que pateixen la violència de gènere en la parella adreçat a professionals de l’àmbit de Serveis Socials, Sanitari, Educatiu i de Lleure a càrrec de Raúl Lizana Zamudio, psicòleg i terapeuta infantil.

Els partits polítics se sumen a la reivindicació del 25N

Els partits polítics de Rubí també han fet les seves pròpies aportacions a la jornada reivindicativa del 25N.

En Comú Podem ha organitzat una performance a la plaça Catalunya sota el nom I tu què faries?. Consistirà a visibilitzar situacions de violències masclistes - des de l'humor sexista fins a les agressions físiques - i que els participants escullin el camí que seguirien en cas de trobar-s'hi, tant si les pateixen en la seva pròpia pell com si les veuen des de fora. Els missatges del recorregut i de tota l'activitat en si estaran escrits en català, castellà i àrab.

L'Alternativa d'Unitat Popular, per la seva banda, ha inaugurat la seva Comissió Feminista, un grup de treball no mixte amb l'objectiu de "posar la vida i el feminisme del nostre dia a dia", tal com expressen en el comunicat emès en motiu del Dia Internacional per a l'Erradicació de la Violència contra les Dones. En aquest text, l'AUP critica que "malgrat l'emergència feminista que vivim, no trobem cap resposta en les institucions", ni en les polítiques, ni en les policials ni en les judicials. L'AUP presentarà una moció per la creació d'un centre d'empoderament feminista - ja aprovada el novembre de 2015 - i alhora posarà en marxa el seu propi centre d'empoderament itinerant pels barris. La propera trobada de la Comissió serà el proper dimecres, 4 de desembre al CRAC.

Més activtats organitzades per col·lectius rubinencs

L'Assemblea Feminista La Indómita ha organitzat per avui, 25 de novembre, la tradicional Marxa de Torxes, que sortirà a les 19.30 h de davant de l'edifici Rubí Forma.

Durant aquest mes de novembre, les llibreries L’Ombra, El Racó del Llibre i Lectors, al tren! exposen llibres i documents relacionats amb la violència masclista.

Aquests espais se sumen a l’espai Gèneres que de manera permanent la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler dedica a la informació i els recursos sobre feminisme, violència masclista i diversitat sexual.

Víctimes per violència masclista

En la presentació de la programació d'activitats de l'Ajuntament de Rubí, l'alcaldessa de Rubí, Ana Martía Martínez va recordar que vuit dones han estat assassinades aquest any a Catalunya per les seves parelles o exparelles. Fins al mes de setembre, la Generalitat de Catalunya comptabilitza 9.977 víctimes per violència masclista en l’àmbit de la parella, 2.596 per violència masclista en l’àmbit familiar i 1.721 per violència en l’àmbit social i comunitari.

Pel que fa a Rubí, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de la ciutat, que promoure la igualtat d’oportunitats i lluitar contra la discriminació per raons de gènere  oferint a les dones informació i recursos de forma gratuïta i confidencial, ha atès 333 dones durant aquest 2019 i ha fet 1065 intervencions. 17 han patit violència física i 25 violència psicològica. El Servei jurídic ha atès aquest any 86 dones: dues han patit violència física i dues violència psicològica.

La casa d’urgències, un servei destinat a acolliments de curta durada de dones i menors a càrrec seu que pateixen violència de gènere i que estan en una situació de perill, ha registrat tres ingressos de dones de Rubí. En virtut del conveni que hi ha amb altres ajuntaments, ha tingut lloc un ingrés d’una dona de Castellbisbal.

En darrer terme, el servei de teleassistència mòbil per a dones que pateixen o han patit violència de gènere (ATENPRO) compta amb 60 teleassistències tramitades durant el 2019 de les que 41 continuen en actiu.