El Vallès Occidental registra cinc denúncies diàries per violència de gènere

Les denúncies per violència de gènere als partits judicials del Vallès augmenten un 8,3% respecte l'any anterior

Presentació de l'informe sobre les dades de violència masclista al Vallès Occidental
Presentació de l'informe sobre les dades de violència masclista al Vallès Occidental | Consell Comarcal del Vallès Occidental
Redacció
25 de novembre del 2019
Actualitzat a les 10:11h
En motiu de la commemoració, avui 25 de novembre, del Dia Internacional per a l'Erradicació de la Violència contra les Dones, el Consell Comarcal del Vallès Occidental ha presentat l'informe Dades de violència contra les Dones, elaborat per l'Observatori Comarcal. És la primera vegada que l'Observatori presenta aquest informe, que recull dades estadístiques judicials relacionades amb la violència de gènere a la comarca.

Una de les dades que destaquen és que cada dia es presenten a la comarca 5 denúncies per violència contra les dones, una xifra que el president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, ha afirmat que "ens preocupa molt". "Però també ens preocupa que disminueixin el nombre de sol·licituds d'ordre de protecció (442 durant tot el 2018) i que de les que es sol·liciten, se'n deneguen el 60,4%". La proporció de sol·licituds denegades és notablement superior a la comarca que a la registrada en l'àmbit de la província (47%), Catalunya (46,2%) i, en particular, l'Estat (29,8%).

"No s'estan aplicant els mateixos criteris al Vallès Occidental que a la resta de Catalunya i d'Espanya i hem de ser capaços de corregir amb molta urgència aquesta situació" afegeix Ignasi Giménez, que proposa poder traslladar aquesta circumstància a fiscals, jutges degans, els dos col·legis d'advocats de la comarca, als municipis i a la Comissió comarcal per l'abordatge de la violència masclista. "Perquè no pot ser que des de les administracions estiguem demanant a les dones que denunciïn la violència i després no se sentin recolzades per l'administració. Hem de ser capaços de donar resposta a persones que estan en una situació d’absoluta vulnerabilitat. Si no avancem en aquest sentit, encara hi haurà menys dones que denunciïn i que demanin ordres de protecció", ha afirmat el president del Consell Comarcal.

La consellera Míriam Casaramona ha assegurat que "amb aquesta fotografia de la situació que ara tenim, hem d'anar a veure les persones que faci falta per treballar-ho i anar a picar les portes que faci falta". En aquest sentit, Casaramona també ha recordat que "hi ha moltes formes de violència de gènere: física, psicològica, sexual, mutilació o matrimonis forçats... i ens hi hem de posar de totes de valent, fer costat a les dones que denuncien i que se sentin recolzades per les administracions públiques, perquè si ens toquen a una ens toquen a totes".

La consellera també ha destacat que el Servei d'Informació i Atenció a les Dones del Vallès Occidental (SIAD) ha tingut 1.590 dones usuàries en situació de violència masclista, i que el 98% de les trucades a la línia d'atenció contra la violència masclista són per casos de violència psicològica, una dada que "ens sorprèn".



Les dades més rellevants de l'informe

La font de les dades que es plasmen en l'informe de la violència de gènere del Consell Comarcal és l'Observatorio contra la Violencia Doméstica y de Génereo del Consejo General del Poder Judicial, que fa un seguiment estadístic del fenomen en l’àmbit judicial on s’aplica el marc legislatiu estatal de la Ley Orgánica 1/2004, 28 de diciembre, de Medidas de Protección Integral contra la Violencia de Género.

Les dades estan desgregades per partits judicials, i són les úniques disponibles a nivell comarcal. També s'hi recullen les denúncies presentades i delictes ingressats als Jutjats i tribunals especialitzats en violència de gènere, juntament amb les ordres de protecció i mesures judicials de protecció adoptades, i també sobre renúncies i resolucions dels procediments judicials. Finalment, es presenten les xifres sobre l'activitat dels SIAD de la comarca i de la línia d'atenció sobre la violència masclista de l'Institut Català de les Dones.

El principal objectiu de l’informe, que es publicarà anualment, és facilitar l’accés a les dades de l’activitat judicial sobre violència de gènere als agents i actors del territori implicats en la visibilització i sensibilització d’aquesta problemàtica. El treball també vol contribuir a l’anàlisi de la informació per orientar el disseny i la planificació de les polítiques públiques de prevenció i actuació sobre la violència masclista.

Dues dones assassinades al Vallès Occidental el 2018, i dues més el 2019

Tenint en compte que les xifres proporcionades pel CGPJ només comptabilitzen la violència de gènere en l'àmbit de les relacions de parella o exparella - per tant, hi apareixen feminicidis com el de dones sense relació amb l'agressor o amb una relació efímera, per exemple -, des de l'any 2008 i fins el tercer trimestre de 2019, hi ha hagut 22 dones assassinades, 4 d'elles entre els anys 2018 i el tercer trimestre de 2019.

Les denúncies per violència de gènere als partits judicials del Vallès augmenten un 8,3% respecte l'any anterior

L'any 2018 es van registrar 2.207 denúncies per violència de gènere als partits judicials de Terrassa i de Sabadell, cosa que suposa unes 5 denúncies diàries. Fins el segon trimestre de 2019, el nombre de denúncies arriba 1.016, una xifra similar a la registrada al mateix període de l'any anterior.

Al Vallès Occidental es registren 43 denúncies per cada 10.000 dones a la comarca, una xifra que és inferior a la ràtio provincial (56), catalana (60) i estatal (70). La ràtio més elevada és al partit judicial de Terrassa (52) i l'única per sobre de la mitjana de la comarca. A Sabadell, la ràtio se situa en 41 de cada 10.000, mentre que a Rubí, en 37.

Les denúncies presentades per violència de gènere tenen diverses procedències, però en el cas del Vallès Occidental, prop d'un 80% són d'atestats policials amb denúncia de la pròpia víctima, i la segona procedència mes comuna és l'atestat policial amb intervenció directa de la Policia.

Augmenten els delictes als jutjats de violència masclista del Vallès Occidental

Pel què fa als delictes, durant l'any 2018 se'n van registrar 2.181, 241 més que durant el 2017, el que suposa un incremente del 12.4%.

La major part (63,5%) són per lesions tipificades com a lleus, i destaquen el trencament de penes (prop del 13%) i els delictes contra la llibertat, integritat moral i intimitat (12%). Aquests delictes es recullen en els articles 148, 153 i 173 del Codi Penal.

Un 60,4% de les ordres de protecció són denegades

Durant el 2018 es van incoar 442 ordres de protecció a la comarca, un 8,5% menys que durant el 2017. D'aquestes, el 60,4% van ser denegades. La proporció de ordres de protecció denegades és superior a la comarca que a la província, el conjunt de Catalunya i de l'Estat.

Tot i que el nombre de denúncies presentades ha augmentat a partir de l'any 2016, les ordres de protecció han disminuït des de l'any 2008. I, així mateix, des de l'any 2011 el nombre d'ordres de protecció denegades supera el de les concedides.

De les mesures de protecció concedides (592), la major part són de tipus penal: ordres d'allunyament (27,3%) i prohibició de comunicació (32,2%). Entre les civils, hi ha la prestació d'aliments (9%) i l'atribució de l'habitatge (6,3%).

11 de cada 100 dones s'acullen a la dispensa de declarar

L'any 2018, 11 dones per cada 100 denúncies presentades renuncien a declarar contra els seus marits o companys, una ràtio molt similar a la provincial (10), la catalana (10,9) i l'espanyola (10,4).

La ràtio s'ha incrementat en els darrers anys: l'any 2008 només 6 dones per cada 100 denúncies van renunciar a prestar declaració al Vallès Occidental.

155 sentències condemnatòries per violència de gènere

L'any 2018 es van dictar 179 sentècies per violència de gènere, de les quals el 86,6% van ser condemnatòries, tot i que la major part de procediments judicials per violència de gènere acaben en sobreseïment: durant el 2018, prop de la meitat van ser sobresegudes de manera provisional (46%) o lliure (3,2%), o per elevació a òrgan competent (38,5%).

De les 179 resolucions judicials, 155 van ser condemnatòries, un 86,6%. Durant la darrera dècada, la major part de les sentències s’han resolt en la condemna del denunciat.

Els SIAD de la comarca van atendre a 1.590 dones en situació de violència masclista.

Segons les dades proporcionades per l’Institut Català de les Dones, recollides a l’informe, 1.590 dones en situació de violència masclista van ser ateses a les oficines de la comarca durant el 2018. Aquesta xifra és un 21% superior a la registrada l’any 2017 (1.312 dones ateses).

A la comarca es van atendre 3,4 dones per cada miler de dones, ràtio superior a l’any anterior  (2,8 per cada 1.000 dones).  La xifra comarcal se situa per sobre de la mitjana catalana (2,7 per cada 1.000 dones).