Neix l'Espai del Llibre del Pinar, una biblioteca autogestionada

Els joves del Pinar reclamen una millor utilització de l'espai del Centre Cívic La Cruïlla

Neix l'Espai del Llibre del Pinar
Neix l'Espai del Llibre del Pinar | Marta Casas
Redacció
27 de novembre del 2019
Actualitzat a les 11:23h
Els joves del Pinar van inaugurar ahir, al Centre Cívic La Cruïlla, la seva pròpia biblioteca, l'Espai del Llibre del Pinar, que gestionaran ells mateixos i estarà oberta al públic tots els dimarts entre les 17h i les 19h.

Tal com va explicar dues de les organitzadores, la la Malak Boulaich i la Fatima Azaouyat, la idea va sorgir perquè van veure que tenien molt d'espai i van aprofitar per organitzar una biblioteca, agafant alguns llibres de la Biblioteca de Rubí. A partir d'aquí, els van organitzar segons si eren adreçats a adults o nens i per temàtiques.

En principi només obriran els dimarts de 17h a 19h, "però si veiem que se li dona molt ús a la Biblioteca, potser obrim més dies", va explicar la Malak Boulaich. El motiu de muntar aquesta biblioteca és, principalment, que la biblioteca Mestre Martí Tauler els queda molt lluny del barri, "i els pares d'alguns nens no els hi poden portar quan ho necessiten", deia la Fatima Azaouyat. Per anar-hi des del Pinar, hi ha una línia de bus urbà (la 2) que passa cada mitja mitja hora, i els dissabtes, cada hora.

La biblioteca estarà organitzada pels propis joves, que ho han fet tot sense ajuda dels seus pares, però sí que amb alguns voluntaris més grans que elles.

Els joves del Pinar reivindiquen el dret a l'accés a la lectura i reclamen una millor utilització de l'espai del Centre Cívic La Cruïlla

"Reivindiquem el dret a que totes les persones tinguin accés als llibres, ja que vivint en una perifèria moltes vegades tenim aquesta dificultat", va lamentar Siham Azaouyat, remarcant que l'accés a aquesta biblioteca és una manera de garantir el dret a l'educació, recollit per l'article 26 de la Carta dels Drets Humans. "La biblioteca no obrirà tots els dies i és encara petita, però ja és un gran pas", afegia Azaouyat.

La importància de tenir una biblioteca al Pinar és que "al barri hi ha molts infants i joves que tenen dificultats per accedir a la biblioteca del centre, ja sigui per la distància o perquè no tenen targeta; i aquí tenen també un espai, per exemple, per fer els deures en un espai tranquil". Per la seva banda, Chaima Farzouz va destacar la importància de "fomentar nous mecanismes d'oci, com pot ser la lectura".

A més, les dues joves del Pinar van reivindicar l'espai que ocupa el Centre Cívic La Cruïlla i també l'Espai 14/13, ja que "és un espai molt gran i està infrautilitzat", va dir Chaima Farzouz. "Tenim una sala de teatre estupenda molt gran que està tancada gairebé tot l'any, per exemple, i creiem que organitzar més activitats en aquest espai ajudaria a interconnectar el jovent del Pinar i de la resta de la ciutat".

Per organitzar la biblioteca, han rebut l'ajuda i la donació de material de la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler i el projecte Rubí Jove als Barris, però tot a partir d'ara serà autogestionat pels joves del Pinar.