Preocupació al Vallès per l'amenaça de pèrdua de prop d'un miler de llocs de treball

Les alcaldies de Rubí, Montcada i Reixac i Sabadell s'han reunit aquest migdia amb representants dels treballadors a la seu del Consell Comarcal

Reunió al Consell Comarcal per abordar la situació de la indústria vallesana
Reunió al Consell Comarcal per abordar la situació de la indústria vallesana | Consell Comarcal del Vallès Occidental
Redacció
27 de novembre del 2019
Actualitzat el 28 de novembre a les 9:52h
Aquest migdia s’han reunit a la seu del Consell Comarcal les alcaldies dels municipis amb multinacionals en situació d’ERO, amb representants dels sindicats CCOO, UGT, representants de les delegacions sindicats de les empreses afectades, de la Diputació de Barcelona i de la Generalitat de Catalunya, amb l’objectiu ha estat conèixer l’estat dels Expedients de Regulació d’Ocupació que poden afectar a un total de 1.171 persones i posar en comú la situació per tal d’abordar les actuacions necessàries en el marc del Pacte de la Reindustrialització del Vallès Occidental.

Des del Consell Comarcal i les alcaldies s'ha remarcat la necessitat de reactivació del Pacte Nacional per la Indústria per tal d'afrontar aquesta situació, i activar els 1.844 milions d'euros pressupostats per a aquest Pacte. Alhora, s'ha demanat que es tingui en compte l'aportació que fa la comarca al VAB industrial de Catalunya, que suposa un 16,2% del total, i que la indústria suposa un 28% de l'activitat econòmica de la comarca.

El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, mostra la seva "absoluta preocupació amb la situació al Vallès Occidental"
 
Ignasi Giménez, president del Consell Comarcal del Vallès Occidental, ha explicat que "estem absolutament preocupats amb la situació del Vallès Occidental", ja que som un dels actius industrials de Catalunya i Espanya i volem continuar sent un dels pols industrials del sud d’Europa".

Segons les dades de què disposen, fins el mes de setembre eren "dolentes", ja que "es començaven a destruir llocs de treball en la indústria i amb fins a 13 expedients de regulació de gener a setembre, que ha significat ja la destrucció de 412 llocs de treball directes".

Des del setembre fins avui, s'han presentat a la comarca 4 expedients de regulació més en 4 multinacionals, cosa que podria afectar gairebé 1.200 persones directament. "Hem de ser capaços de poder activar tots els mecanismes, programes i iniciatives per tal de prevenir els expedients de regulació d’un sector tan estratègic com és la indústria a la nostra comarca", ha dit Giménez.

El proper dia 12 de desembre, els representants comarcals es reuniran amb la Directora General d’Indústria en una trobada del Grup Impulsor del Pacte per la Reindustrialització, amb tal de presentar-li un seguit de propostes per poder treballar conjuntament, en el marc col·laboració que ja existeix entre el Pacte per la Reindustrialització del Vallès Occidental i el Pacte Nacional per la Indústria.

En aquest sentit, des de la comarca es planteja que el nou Pla d'Acció del Pacte per la Reindustrialització del Vallès Occidental pel 2020 inclogui una nova mesura que abordi "la prevenció i la reacció davant dels ERO", incloent accions concretes com l'elaboració d'un protocol d'actuació, accions directes amb les persones afectades per tal de permetre "el seu reciclatge o recol·locació" i accions a nivell de normativa municipal, com ara bonificacions de l'IBI o convocatòries de subvencions per a la contractació.

Més de 1.000 treballadors de la comarca es poden veure afectats

Un total de 1.171 treballadores i treballadors de la comarca del Vallès Occidental es poden veure afectats per un Expedient de Regulació d’Ocupació.

Ja s’ha confirmat un ERO a les empreses de Montcada Te Connectivity –que afecta 94 treballadors i treballadores- i General Cable –amb una afectació a 153 persones. També s’ha confirmat una deslocalització a l’empresa de Sant Quirze del Vallès Huayi Compressor –amb afectació inicial a 164 persones. Finalment també es troba en una situació greu l’empresa Continental de Rubí que està en situació d’incertesa, podent afectar a fins a 760 persones.

L’alcaldessa de Rubí, Anna Maria Martínez ha assegurat que "ll’objectiu d’aquesta reunió d’avui va ser la petició que, tant l’alcaldessa de Montcada com jo mateixa havíem fet la setmana passada i a principis d’aquesta davant situacions que s’estan produint amb relació a empreses importants i, en el cas de Montcada, als Expedients de Regulació que ja estan damunt de la taula. En el cas de Rubí és una situació incipient la de Continental, que encara no ha arribat i tant de bo no arribi amb un ERO. Estem parlant de llocs de treball, de persones i famílies que estan vivint una situació molt delicada i de molt patiment. Hem plantejat que s’utilitzin totes les eines que tenim a nivell de país i el Pacte per la Reindustrialització que tenim a la comarca; i que busquem la manera d’acompanyar aquestes situacions des de totes les administracions i esperem que la reforma laboral a Madrid deixi de ser una realitat com més aviat millor, perquè està permetent que hi hagi empreses i empresaris que decideixin sobre el futur de moltes famílies".

L’alcaldessa de Montcada, Laura Campos, ha assegurat que "ara parlem de Reindustrialització. Si parlem de Reindustrialització parlem del Pacte Nacional per la Indústria. Volem transmetre aquesta necessitat urgent i imperiosa del Vallès Occidental perquè es reactivin i s’executin totes les partides del Pacte Nacional. Moltes d’elles estan sense tocar dos anys després de l’aprovació. El que demanem és: que hi hagi una ajuda econòmica i d’acompanyament al Vallès Occidental per poder, a través d’aquesta taula, fer un acompanyament a les empreses i política de prevenció i d'intervenció; però sense una dotació pressupostària poc podrem fer des del Vallès Occidental. Per tant, fem una crida a l’ajuda i a la implicació de la Generalitat perquè acabi de desplegar del tot aquest Pacte Nacional per la Indústria".

L’alcaldessa de Sant Quirze, Elisabeth Oliveras, ha explicat que "el que és molt preocupant és que el Vallès Occidental és la primera comarca industrial de Catalunya i que és la primera que està rebent uns efectes del que pot arribar a ser la no política en indústria. El que s’ha fet és que dir que tots estem donant suport als companys directes que tenim al municipi i tenir en compte que hi ha efectes indirectes i que per tant el gruix de persones que poden veure el seu lloc afectat és molt gran, i no només en les grans empreses com també amb les PIMES del nostre país".