Les organitzacions forestals i agràries catalanes volen que es retiri la proposta de Llei d’Agència del Patrimoni Natural

Quinze agrupacions denuncien que no s'ha tingut en compte cap de les seves esmenes al text, amb què s'agreujarà el desequilibri territorial i no es complirà amb l’encàrrec europeu de millorar la biodiversitat

El sector agroforestal català adverteix sobre l’abandonament dels boscos, de l’agricultura i dels pobles.
El sector agroforestal català adverteix sobre l’abandonament dels boscos, de l’agricultura i dels pobles. | Xavier Borràs.
Redacció
11 de desembre del 2019
Quinze agrupacions dels sectors forestal i agrari de Catalunya –entre les quals l'Associació de Propietaris de finques rústiques de l'Alta Garrotxa–  s’han unit per a presentar conjuntament un manifest en contra de l’actual proposició de Llei de creació del Patrimoni Natural i la Biodiversitat, que impulsa el Parlament de Catalunya.

Les agrupacions signants denuncien que cap de les aportacions que han fet en el procés de treball del redactat de la llei no s’ha tingut en compte, tot i haver aportat nombroses propostes i haver-ne manifestat les inquietuds davant d’una proposició de Llei que des del primer minut ha deixat de banda la seva opinió.

El passat mes d’octubre el Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya va publicar les esmenes dels diferents grups parlamentaris a la proposició de creació de l’Agència de Patrimoni Natural, i cap de les aportacions de les entitats signants no hi ha estat recollida.

Per aquest motiu, les associacions lamenten haver-ne restat excloses i conjuntament demanen la retirada de la proposició de Llei. Al mateix temps, reclamen que  s’adscrigui al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació l’elaboració d’un nou avantprojecte de llei, per a donar compliment a l’encàrrec europeu "de  conservar i millorar el nostre patrimoni natural i la nostra biodiversitat". Les entitats consideren que amb l’actual proposta aquest mandat no es podrà complir.

També, demanen que, amb la nova proposta, es contempli des del seu inici la participació del sector agroforestal, per manera que es vegi reflectit que aquest sector forma part de la governança i de la gestió del territori i la seva biodiversitat.

Les entitats consideren que el model que defensa actualment el Parlament no contempla la participació del conjunt d’actors del territori i, conseqüentment, accentuarà l’abandonament dels boscos, de l’agricultura i dels pobles, amb un augment del desequilibri territorial.

Des del sector agroforestal es considera que Catalunya necessita una nova política més ambiciosa, que contempli una visió i missió compartida pel mon urbà i del mon rural.

Les organitzacions que han signat aquest manifest són:

Consorci Forestal de Catalunya.
Federació d’Associacions de Propietaris Forestals.
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya.
Institut Agrícola Català de Sant Isidre.
Associació Forestal de les comarques de Tarragona.
Associació de Propietaris del Montseny.
Associació de Gestors Forestals de les Gavarres.
Centre Ecogestor de la Xarxa Natura 2000.
Associació de Propietaris de finques rústiques del Cadí-Moixeró i altres Parcs Naturals.
Associació Catalana Promotora de la Certificació Forestal.
Associació de Propietaris de finques rústiques de la Vall de Camprodon.
Associació de Propietaris de finques rústiques de l'Alta Garrotxa.
Cooperativa Forestal Agroforestal Vallesana
Associació de Propietaris Forestals Serra del Totx.
Associació de Propietaris Iniciatives Collserola