S'inicia la redacció del pla per millorar la qualitat de l'aire al Vallès Occidental

La primera taula tècnica es va reunir ahir dilluns, amb participació de tècnics municipals de la comarca

La primera reunió tècnica per elaborar el Pla per a la Millora de la Qualitat de l'Aire al Vallès
La primera reunió tècnica per elaborar el Pla per a la Millora de la Qualitat de l'Aire al Vallès | CCVOC
Redacció
17 de desembre del 2019
El Consell Comarcal del Vallès Occidental ha engegat els treballs per l'elaboració del Pla supraminicipal de la Millora de la Qualitat de l'Aire al Vallès Occidental. Aquest dilluns s'ha celebrat la primera reunió de la Taula de Treball tècnica del Pla, on s'ha presentat la metodologia, les fases i el calendari previst per a la seva redacció.

Es preveu que aquest Pla pugui estar acabat a finals de 2020, i que concreti mesures d'aplicació immediata davant la situació d'emergència climàtica, que es va declarar a la comarca el passat mes de setembre.

La primera reunió va estar presidida pel conseller de Territori i Transició Ecològica, Carles Rodríguez, i va comptar amb la participació de representants tècnics del Vallès Occidental de les àrees de sostenibilitat, medi ambient i transició ecologica, així com de tècnics de l'Oficina Tècnica d'Avaluació i Gestió Ambiental de la Diputació de Barcelona, el Servei de Vigilància i Control de l'Aire, els Serveis Ambientals de l'AMB i el Servei de Mobilitat de l'ATM.

"Aquest Pla ha de ser el full de ruta per a totes i tots per determinar les mesures a prendre i a avançar-nos a les restriccions que es puguin aplicar responent a l’avís de la Comissió Europea d’una possible sanció a l’estat espanyol per l’incompliment sistemàtic dels valors límit de diòxid de nitrogen (NO2) a les zones urbanes de Madrid, Barcelona i del Vallès-Baix Llobregat", va dir el conseller de Territori, Carles Rodríguez.

Rodríguez també va remarcar que "la nostra comarca és un territori especialment vulnerable en relació a la qualitat de l’aire i la contaminació,  estem a tocar de la gran ciutat de Barcelona i la seva àrea d’influència, en una cruïlla d’infraestructures viàries d’alta capacitat, amb molta mobilitat associada, en un espai fortament industrialitzat i amb un alt nivell de població. Volem incidir en la qualitat de l’aire amb la voluntat de millora per millorar també aspectes relacionats amb la salut de les persones".

Un gran pla comarcal precedit per mesures urgents a nivell municipal i comarcal

El 24 d’octubre es va constituir la Taula política comarcal, que va impulsar els objectius i la proposta de funcionament, així com un primer pla de 15 mesures urgents a emprendre a nivell municipal i comarcal. Aquesta Taula política va acordar també la creació d’un Grup Tècnic de Treball, que és el que s’ha reunit avui.

En paral·lel, el Consell Comarcal ha presentat a la Diputació de Barcelona una sol·licitud per disposar de recursos tècnics especialitzats per a la redacció del Pla Supramunicipal. Segons han pogut explicar responsables tècnics de la Diputació es preveu que a principis d’any es comenci a elaborar la diagnosi i que a finals de 2020 – inicis 2021 es pugui disposar el Pla aprovat, un cop revisats els diferents esborranys per part de tots els actors implicats.