Rubí Sense Abocadors, en peu de guerra

La Plataforma està disposada a portar l'Ajuntament als tribunals si autoritza l'abocador de Can Balasc

L'abocador de Can Balasc
L'abocador de Can Balasc | RubiTV.cat
20 de desembre del 2019
Actualitzat el 21 de desembre a la 13:32h
Rubí Sense Abocadors ha realitzat al llarg de la setmana diverses reunions informatives al veïnat de l'entorn de Can Balasc i a la ciutadania en general, que van cloure amb una xerrada a càrrec de Pep Munné, membre del Centre d'Ecologia i Projectes Alternatius (CEPA) i Albert Calduch, advocat.

En aquesta reunió, en què els convidats van explicar, des dels seus àmbits professionals, com està la situació actual i futura en relació a l'abocador de Can Balasc, la Plataforma va anunciar que portaria l'Ajuntament i la Generalitat als tribunals si acabava atorgant la llicència.

Munné, membre del CEPA, va explicar que l'abocador de Can Balasc suposa un greu risc per al medi ambient i la salut dels veïns i de la ciutadania en general, en especial els infants i altres col·lectius vulnerables - que s'hi trobarien molt a prop -, a més de l'emissió de gasos contaminants i la contaminació del sòl.

Per la seva banda l'advocat Albert Calduch, des de la perspectiva legal, ha explicat que hi ha molts motius pels quals aquesta instal·lació no hauria d'obrir, entre d'altres, que l'autorització de l'empresa està caducada, i que el sòl on es vol ubicar l'abocador no és compatible amb el tipus d'activitat que s'hi vol desenvolupar.

Amb tot, la Plataforma considera que "encara hi ha marge" per evitar l'obertura de l'abocador, ja que com han denunciat en múltiples ocasions existeixen molts motius, i especialment moltes contradiccions en el llarg historial de tràmits que ha efectuat l'empresa al llarg dels anys, que donarien la raó al veïnat i, en definitiva, a la ciutadania de Rubí.

3.600 al·legacions rebudes

Les al·legacions que ha preparat la plataforma Rubí Sense Abocadors tenen l'objectiu de frenar l'atorgament de la llicència a TMA que ha de donar l'ajuntament, ja que posen en evidència el greu risc ambiental que suposaria l'obertura d'aquest abocador i també les contradiccions entre els diversos documents que ha presentat el promotor a les administracions.

Com ha informat l'Associació de Famílies d'Alumnes, aquest migdia s'havien presentat un
total de 240 documents amb 3.600 al·legacions, és a dir, 900 més que en l'ocasió anterior. El termini per presentar al·legacions s'ha acabat avui per fer-ho de forma presencial, però fins dilluns se'n poden presentar per la via electrònica.