Les persones deportades i la recuperació de la memòria històrica de Rubí, els eixos de treball de la nova regidoria

La Taula de la Memòria Històrica s’ha reunit aquest dilluns per segona vegada per conèixer les línies de treball que s’impulsaran des de la nova regidoria de Memòria Històrica

L'arriba del tren a Rubí l'any 1918
L'arriba del tren a Rubí l'any 1918 | Cedida
Redacció
18 de desembre del 2019
La Taula de la Memòria Històrica, formada per representants dels grups municipals, entitats relacionades amb aquesta temàtica, historiadors i historiadores locals i personal tècnic de l’Arxiu i del Museu Municipal, s'ha reunit per segona vegada aquest dilluns. La reunió ha servit per conèixer la recent creada regidoria d’aquest àmbit i les principals actuacions que es duran a terme.

El regidor de l’àmbit, Pau Navarro, ha explicat que la regidoria treballarà en dos eixos temàtics: les persones deportades i la recuperació i reparació de la memòria històrica a Rubí. Navarro també ha dit que durant l’any 2020, es crearà la base per treballar la resta de mandat "amb rigor, solidesa, participació, planificació i tots els elements de justícia, reparació i dignificació pel que fa a la Memòria Històrica de la nostra ciutat”.

També ha remarcat que un dels punts a treballar és la qüestió de les persones que van patir deportacions, com és el cas de Neus Català, entre d’altres. En aquest sentit, s’ha explicat l’adhesió a la Xarxa de memòria i prevenció del feixisme Mai Més aprovada pel ple municipal. La col·locació a Rubí de les plaques commemoratives Stolpersteine, prevista per la primavera del 2020, van en la mateixa direcció.

En paral·lel, es treballarà en la detecció de la simbologia franquista que encara queda a la ciutat i s’emprendran els corresponents procediments administratius per a la seva retirada definitiva. 

Finalment, Navarro ha avançat que hi haurà participació municipal en una exposició que tindrà lloc a mitjans de 2020 sobre víctimes de la Guerra Civil on també prendran part historiadors i historiadores locals.